in

“TAK PAHAM BAHASA KE?” – [VIDEO] PM Dah Bagi Arahan ‘Stay At Home’ Kali Kedua, Tetap Juga Nak Keluar Lepak!

Bebal

Semalam adalah hari pertama Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan tapi malam semalam jugalah Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat satu pengumuman yang lain disebabkan masih ramai rakyat Malaysia yang ingkar dan tidak ambil serious dengan situasi sekarang.

Sekali lagi semalam TS Muhyiddin Yassin memohon agar semua rakyat mengikut arahan kerajaan supaya mengehadkan pergerakan dan tidak keluar di tempat awam jika tiada kepentingan.

Duduklah diam-diam di rumah.”

Pm

Tapi, masalahnya punyalah degil sesetengah rakyat Malaysia ni sebab walaupun dah buat pengumuman kali kedua masih ada yang ‘buat bodoh’ dan keluar melepak macam tak ada apa yang sedang berlaku. Dorang ingat Covid-19 ni boleh buat main ke?

Melalui satu video di Facebook, masih ada segelintir individu yang dirakam sedang melepak di kedai mamak dan pada jarak yang dekat dengan kawan-kawan. Bila polis tiba untuk menghalau semua yang berada di luar, barulah masing-masing nak bangun dan beredar.

Tak faham le..Kenapa masih degil ye..?

Posted by Viral.my-ORIGINAL on Wednesday, March 18, 2020

 

Malah, menurut Harian Metro sekatan jalan raya yang dilakukan pihak polis mendapati masih ramai yang keluar dan tidak faham konteks ‘stay at home’.

Ketika ditahan dan ditanya oleh polis antara alasan mereka berikan adalah:

  • “Kami nak bersiar-siar nikmati pemandangan.”
  • “Kami nak beli makanan.”
  • “Kami tak tahu pun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni apa sebenarnya.”

Road1

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohd Fahmi Visuvanathan Abdullah berkata, operasi dilakukan bagi menguatkuasakan Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.

Sekatan dilakukan bertujuan mengawal pergerakan dari satu tempat ke tempat lain di kawasan yang diwartakan sebagai kawasan tempatan jangkitan.”

Kebanyakan yang diperiksa sedar akan peraturan itu, namun mereka seolah-olah tidak ambil berat, lalai dan mengambil peluang untuk keluar bersama keluarga.”

Road2

Road3

KORANG NI TOLOOOONGGGGLAHHH IKUT ARAHAN KERAJAAN TU. UNTUK KEBAIKAN BERSAMA JUGA!

Baca: “Macam bagi khutbah” – [VIDEO] Pengawal Keselamatan Tegur Supaya Jangan Bawa Masuk Budak 12 Tahun Ke Bawah Masuk Melawat Wad Hospital

Combine S

Sumber: Twitter
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook