in

Rombongan Pakatan Harapan Edar Kurma Diusir dan Dikasari Peniaga Bazar Ramadan Kluang

Dap

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Lobak Merah
Lobak Merah
Rombongan Pakatan Harapan Edar Kurma Diusir dan Dikasari Peniaga Bazar Ramadan Kluang
Icon Loader
/

Rakaman video menunjukkan sekumpulan pemuda mengasari rombongan Pakatan Harapan di sebuah bazar Ramadan semalam telah menarik perhatian ramai pengguna media sosial.Video berdurasi 2 minit 28 saat itu tular sejak semalam merakamkan tindakan kumpulan pemuda tersebut menghalau rombongan Pakatan Harapan diketuai Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong yang juga memegang jawatan Pengerusi DAP Johor dan Pengarah Pendidikan Politik DAP.

Dap7

Menurut New Straits Times, rombongan itu memasuki bazar untuk mengagihkan kurma kepada penduduk setempat yang melawati bazar Ramadan berkenaan.

Namun, tiba-tiba sekumpulan pemuda muncul dan mula mengeluarkan kata-kata kesat kepada rombongan tersebut. Salah seorang pemuda berbaju merah dengan nada yang tinggi boleh didengari berkata,

Sini orang nak berpuasa, tahu?! Orang hendak berniaga, tak payah!”

Dap1

Lelaki berbaju merah itu malah dikatakan telah menghayun tangan hingga terkena pada muka salah seorang individu yang mengikuti rombongan tersebut dan Liew hingga cermin matanya jatuh.

Beberapa pemuda lain juga boleh didengari melaungkan ‘Allahuakbar’ dan orang yang berada berdekatan cuba menenangkan dan meredakan keadaan. Tak lupa juga orang yang tolong record je!

Dap5

Menurut Liew, mereka telah pun mendapat kelulusan daripada urusetia bazar terlebih dahulu untuk mengagihkan kurma dan insiden jam 5.45 petang itu tidak seharusnya berlaku.

Kami dimaki, dikasari dan dihalau. Bulan Ramadan yang mulia ini tidak wajar dicemari dengan kebencian, kekerasan dan kata-kata kesat serta kekasaran.”

Netizen beragama Islam yang menonton video tersebut rata-rata memohon maaf dan berkata tindakan sekumpulan pemuda itu sangat memalukan dan melampau.

Bagi pihak umat Islam yang mencaci YB dan kumpulan, saya pohon jutaan kemaafan. Sesungguhnya, apa yang mereka lakukan itu langsung bukan dari ajaran agama Islam.”

Mereka merosakkan imej bangsa dan agama , malah memberi teladan yang tidak baik kepada remaja generasi akan datang.”

Kerana nila setitik , rosak susu sebelanga. Apa gunanya bersolat dan berpuasa tapi gagal kawal perasaan sendiri dan bertindak kasar serta memaki hamun? 

Tonton video di bawah:

Baca: Dua Warga Emas Belasah Pekerja Kerana Minta Alihkan Kenderaan di Bazar Ramadan

Bazar

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.