in

“Bingung semua player” – Tersalah Pasang Lagu Negaraku, Penganjur Dikecam Rakyat Indonesia

3Indo

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pusingan kelayakan Piala Dunia 2022 dan Piala Asia 2023 telah berlangsung semalam. Selain mata kita tertumpu kepada perlawanan skuad Harimau Malaya menentang Vietnam yang berkesudahan dengan keputusan yang mendukacitakan, satu lagi perlawanan turut berlangsung di peringkat kumpulan yang sama antara Indonesia menentang Emiriah Arab Bersatu (UAE).Perlawanan yang berkesudahan dengan kemenangan 5-0 untuk pasukan UAE itu pada mulanya sedikit tegang. Sebelum perlawanan bermula, pihak penganjur telah memasang lagu yang salah untuk pasukan Indonesia. Hal ini telah membangkitkan amarah penyokong negara jiran. Korang boleh tengok video kejadian itu dalam video @hobibalbalan kat bawah ni.

 

Bingung semua player

Terkejut semua player lepas dengar lagu tu. Mungkin pihak penganjur tersilap sebab Malaysia dengan Indonesia punya nama hampir sama. Tapi bab lagu negara ni jangan buat main tau.

Screenshot 2021 06 12 At 2.27.36 Pm

Marah betul penyokong skuad Garuda kan. Maruah negara jangan dibuat main-main. 

Screenshot 2021 06 12 At 2.28.18 Pm

Rakyat Indonesia memang berani. Harap pihak penganjur akan terima protes ini dan protes ini juga dijalankan secara aman. 

Kk

Betul, siapa tak sakit hati kalau ada orang permainkan lagu negara kita kan. Harap perkara macam ini tak berulang lagi untuk kejohanan atau pertandingan peringkat antarabangsa. 

 

Baca: “Kalau google pun tak mungkin boleh salah” – Netizen Bengang Bila Penganjur Salah Papar Bendera Malaysia Masa Nyanyian Lagu Negaraku

Screenshot 2021 06 12 At 2.29.06 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.