in

“Beribu-ribu satu hari, memang tak terkejar” – Makcik Positif COVID 19 Pelik KKM Tak Datang Ambil, Doktor Jelaskan Apa Yang Berlaku

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bergejala atau tidak serta dikenal pasti menjadi kontak rapat, orang ramai sekarang sudah mulai cakna akan kepentingan melakukan ujian saringan COVID 19.


Sebab tu lah kalau kita tengok golongan mereka yang mampu kadang-kadang sanggup lakukan ujian COVID 19 tanpa sebarang sebab kerana bimbang mereka dijangkiti tanpa disedari.

Tapi untuk pengetahuan semua, ujian saringan COVID 19 ini ada dua teknik iaitu Antigen Rapid Test Kit (RTK Antigen) dan Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (rRT-PCR). Menurut KKM, keputusan ujian PCR sebenarnya lebih tepat dan ia digunakan oleh ujian makmal yang dijalankan di fasiliti kesihatan bagi mengesan COVID 19.

 

“Saya hari tu demam. Pastu pegi hospital *tut* buat swab, diaorang kata positif” 

Menerusi perkongsian seorang doktor bernama Sakinah Sulong di Facebook, seorang makcik baru-baru ini ada bertemu dengannya dan memberitahu bahawa dia positif COVID 19.

Walau bagaimanapun, makcik tersebut pelik kenapa sehingga sekarang pihak KKM tidak datang ke rumah dan mengambilnya ke hospital.

Bila diperiksa sama ada nama makcik tersebut ada atau tidak dalam sistem SIMKA yang mana keputusan pesakit COVID 19 didaftarkan, rupanya namanya tidak tersenarai. Jadi Dr Sakinah menyimpulkan bahawa sahlah makcik tersebut membuat ujian RTK Antigen.

Seperti yang admin dah jelaskan kat atas, ujian RTK ni bukan ujian pengesahan dan pesakit kena buat ujian PCR untuk mengesahkan sama ada dia benar-benar ada COVID 19.

 

“Nasib baiklah makcik duduk je diam-diam dalam rumah” 

Perkara ini juga menjelaskan kemusykilan makcik tersebut kenapa dia sehingga sekarang tidak ‘dijemput’ oleh KKM. Salah satu sebabnya kerana nama makcik tersebut tiada dalam senarai.

Yang ada dalam senarai pun, beribu-ribu satu hari, memang tak terkejar semuanya. Apatah lagi kalau tiada nama dalam sistem SIMKA tu,” kata Dr Sakinah.

Walau bagaimanapun, mujurlah makcik tersebut katanya tinggal di rumah diam-diam dan tidak keluar ke mana-mana sebaik mengetahui keputusan positifnya itu. Jadi maknanya makcik ini telah melepasi tempoh kuarantin 10 hari dan dikira selamat.

Oleh itu, Dr Sakinah menasihatkan supaya mereka diperintahkan untuk kuarantin diri supaya duduk di rumah dan patuhi arahan yang ditetapkan.

Ya, dengarlah nasihat frontliners. Untuk kebaikan bersama kan? 

Baca: “Diberi makan 3 kali sehari” – Pengguna Media Sosial Ini Kongsi Pengalaman Jalani Kuarantin Di MAEPS, Serdang

Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: mStar

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.