“Wife aku ambil jubah, aku bangga gila” – Diuji Kehilangan Anak, Perjuangan 8 Tahun Ambil PhD Akhirnya Berbayar!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Siapa ingat lagi kisah ni yang pernah kami kongsikan dulu?

Memang sedih bila dibaca semula perkongsian seorang pengguna Twitter, @tunfairuz mengenai kehilangan anak tersayang.

Kali ini, @tunfairuz berkongsi pula kisah kejayaan isterinya yang akhirnya dapat menyarung jubah sebagai seorang pemegang ijazah doktor falsafah — meskipun terpaksa bergelut dengan bermacam dugaan dan ujian sepanjang perjalanan tersebut.

Bayangkan, 8 tahun nak habiskan study — tak semua orang ada kecekalan nak meneruskan perjuangan tu.

Tapi beruntung sebenarnya isteri dia ni, sebab ada support system yang kuat daripada orang sekeliling — lebih-lebih lagi daripada suami sebagai tulang belakang, dan sebagai individu yang lebih mengetahui strength dan weakness pasangan hidupnya.

Segala penat lelah tu akhirnya berbayar, bila kita dapat capai satu-satu matlamat dalam hidup kita kan?

Dalam Quran pun ada sebut, ‘bersama dengan kesulitan itu ada kemudahan’ so kalau kita fahami ayat tersebut, kita akan sedar bahawa kita akan lebih memahami hikmah satu-satu kesusahan yang didatangkan kepada kita jika kita bersabar dan bersyukur dengan segala ketentuanNya.

Apapun, congratulations on your well-deserved success dan semoga kisah ini dapat memberi sedikit sebanyak inspirasi kepada semua wanita di luar sana yang sedang berusaha untuk mencapai impian hidup mereka!

 

Baca: “Setiap Jumaat makcik ni tolak pakcik pi masjid” – Gadis Sebak Lihat Pasangan Tua Jalan Kaki, Isteri Tolak Suami Berkerusi Roda Sendirian

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Nab Talib

Seorang yang selalu berangan untuk bekerja di Dunder Mifflin Paper Company, dan penggemar berat Morrissey.