in

Detik Cemas Insiden Tembakan Dalam ‘Subway’ Di Brooklyn, 17 Orang Cedera Setakat Ini

Untitled Design 2022 04 13T104745.534

Bandar Brooklyn, New York pagi ini digemparkan dengan insiden tembakan rambang yang berlaku dalam sebuah kereta api (Subway) ketika waktu puncak, kira-kira jam 8.30 pagi waktu tempatan.

Difahamkan, setakat ini tujuh belas orang telah cedera dalam kejadian tersebut, penyerang yang tidak dikenali itu meletupkan bom asap dan melepaskan tembakan di stesen 36th Street Brooklyn.

Dalam laporan New York Post, penembak yang masih belum ditangkap itu memakai vest binaan serta topi keledar hijau. Dia dikatakan bercakap sendirian di dalam kereta api N menghala ke Manhattan sebelum dia memulakan ‘malapetaka’ itu.

Untitled Design 2022 04 13T104013.790 1

Lelaki bersenjata itu tiba-tiba memakai topeng gas dan melepaskan dua bom tangan asap sejurus kereta api itu memasuki stesen 36th Street di Sunset Park, kata polis.

Ketika kereta bawah tanah yang penuh sesak itu dipenuhi asap, penembak mengeluarkan pistolnya dan melepaskan 33 das tembakan ke arah penumpang, mengenai 10 mangsa dan menyebabkan sekurang-kurangnya 19 yang lain cedera.

Jurucakap Fabien Levy, berkata kejadian itu sudah dimaklumkan kepada Datuk Bandar New York, Eric Adams, yang sedang menghidapi COVID-19.

“Ketika kami mengumpulkan lebih banyak maklumat, kami meminta warga New York menjauhi kawasan itu demi keselamatan dan supaya responden pertama dapat membantu mereka yang memerlukan dan menyiasat,” tulis Levy di Twitter.

Pihak Berkuasa Pengangkutan Metropolitan, yang mengendalikan kereta api bawah tanah, berkata mereka juga sedang menyiasat kejadian itu.

Harap tiada kematian berlaku…

Baca: [VIDEO] Lelaki Cuba Lari Dari ‘Roadblock’ Sampai Polis Terpaksa Lepaskan 5 Das Tembakan

Untitled Design 2022 04 13T104353.597

Sumber: Twitter