“Teramat mustahil tuk kite dapatkan” – Netizen Kagum Dengan ‘Effort’ Dr. Say Shazril Sanggup Bayar RM 20K Untuk Kos Bersalin Sebab..

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Kalau korang pernah terbaca satu kisah ni, ada seorang isteri bersalin dengan cara pembedahan tapi dimarahi suami kerana kos bayaran mahal.

Tapi bila baca kisah Dr Say Shazril ni, kita orang luar ni pun boleh rasa terharu bila baca luahannya ni. Sanggup korbankan RM20K untuk kos bersalin isteri biarpun kos itu melebihi daripada piawaian jangkaan yang dia tetapkan.

Malah dia sanggup melakukan perkara sedimikian ada sebabnya tersendiri.

 

Denyutan jantung baby jd lemah disebabkan tali pusat teramat ketat di sekeliling lehernya

Umumnya kita semua sedia maklum bahawa Dr. Say Shazril pernah membuat luahan secara terbuka mengenai dirinya adalah ‘tidak subur’ seperti lelaki-lelaki lain.

Bagaimanapun ia tidak mematahkan semangat Dr. Say Shazril untuk terus berusaha mendapatkan zuriat.

Alhamdulillah, tanggal 5 April lepas, Dr. Say telah berjaya menimang cahaya mata (anak lelaki). Walaubagaimanapun, ada juga dugaan yang berlaku ketika proses melahirkan bayinya.

Sepatutnya isterinya bersalin normal tiba-tiba dengar denyutan anak jadi lemah kerana leher dah dibelit tali pusat.

View this post on Instagram

Topic : Alhamdulillah, I Am Now A Father . Mase gi ANC semalam, pakar sakit puan sy btau baby akan keluar Kamis atau Jumaat ni. Sy pun ok lah, maka sy gi shooting iklan arini thinking everything is gonna be fine. Sejam lepas sy sampai location shooting, bini call ckp "ubby td i buang air pastu i dgr bunyi "Pop" pastu kaki i basah". Air ketuban bini pecah, shooting about to start, sy watak utama maka xleh nk ciao. Sy tenangkan diri sb berdasarkan pengalaman kedoktoran, salu 1st baby akan keluar lmbt. Tp hati masih resah & nasib baik bini ade kt umah mak die, maka mak mertua & adik bradik ipar sy bwk bini ke hospital. . Tiba2 bini call balik, kali ni die ckp "ubby CTG baby ade deceleration deep gile (denyutan jantung baby lemah) & mcm nk kne push tuk cesar" terduduk sy dibuatnye bang. Kali ni mmg sy xsimpan, sy btau director yg "i gotta go". Memandangkan part sy nk habis, kami proceed lelaju & trus sy pecut ke hospital. Sesampainy di hospital, bini masih dlm operation theater maka sy masuk je ke OT ingin bertanye status bini. Muncul pakar sakit puan sy menerangkan sgale ape yg berlaku. Rupe2ny denyutan jantung baby jd lemah disebabkan tali pusat teramat ketat di sekeliling lehernya. Nasib baik bini akur tuk cesar secepat mungkin cz jika dibiarkan, xtau ape yg akan terjadi kpd baby kami. . Alhamdulillah 1.19pm 5.5.19 bini sy selamat melahirkan our 1st baby boy seberat 3.3kg. No words can describe how im feeling right now peeps. We are so blessed & so lucky with this miraculous gift from Ilahi. Thank u sooo much for all of ur warm wishes & du'a peeps. I am now a DADDY!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Atas sebab itu, mahu atau tidak Dr. Say teruskan dengan proses ceasar. Bila dapat tahu jumlah kosnya, agak teruduk kerana menjangkau daripada piawaian modal yang ditetapkan.

Isterinya down kerana memikirkan bahawa dia adalah punca, namun begitu ini respon Say Shazril yang buatkan ramai orang terharu.

 

Cuba fikir balik, dengan 20k ni lah u berjaya gave birth to something yang teramat mustahil untuk kite dapatkan. 

View this post on Instagram

Topik : Duit Boleh Dicari, Kebahagiaan Tak Boleh Diganti . Setelah 4 hari warded, arini bini & baby sy dibenarkan pulang. Bersalin di hospital swasta lagi2 operation caesar, sy boleh agak2 kosnya yakni dlm RM10k-15k. Tapi bile jumlah bil sebenar dibisik ke telinga sy, terduduk sy dibuatnye bang. RM20k total. Sy jd resah memikirkan bgaimana sy nk sampaikan nombor kepala 2 ni kpd bini. Bini start pushy2 tnye brape bil, sy tewas dgn desakanny & dgn berat hati sy sampikan berita nombor kepala 2 tu kpdny. . Berjurai air mata bini, dirasakan nombor kepala 2 tu semua salahnye. Dirasakan dirinya tidak layak sehinggakan die xdpt melahirkan baby kami dgn cara normal. Sy tenangkan bini "unny cube fikir balik, dgn 20k ni lah u berjaya gave birth to something yg teramat mustahil tuk kite dptkn. Moreover cube u bygkan couples yg trying to get baby, buat IVF easily dh cost around 15k so bil kite all in 20k, is ok". Biniku berjaya ditenangkan. . Mungkin ade yg berfikir, "tula sape suruh bersalin SJMC, tu hospital org2 berado je tu" tp given baby's circumstance (tali pusat ketat di leher) & komplikasi bini previously (pernah operation explorative laparotomy for burst appendicitis), SJMC was d right place. Parents sy salu pesan, "don't be a slave for money, cz money sentiasa boleh dicari" & btol ape kata parents sy, lepas kelahiran baby, rezeki dtg bersilih ganti. Ingat peeps, jgn sesekali kite berkira when it comes to wellbeing of our baby k?

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Betul apa yang dikatakan tu, apa sangat lah jumlah yang perlu disalurkan itu kalau nak selamatkan satu nyawa ni.

Malah, bagi mereka yang mempertikaikan pilihannya memilih hospital swasta, dia pun ada jawab spekulasi ni.

 

Netizen terharu dan sokong Dr. Say

 

Baca : Meh sini aku nak hiris perut laki dia” – ‘Kenot Brain’ Perangai Pesakit, Tak Mahu Pakai Ubat Bius Untuk Operation Bersalin

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Mende?