“Tak pernah tahu pulak” – Katanning, Komuniti Minoriti Melayu di Bumi Kangaru

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Bangsa Melayu adalah bangsa majoriti di Malaysia. Tapi korang tahu tak yang Melayu juga wujud di Australia dan menjadi sebahagian rakyat disana. Tak, admin bukan cakap pasal student Malaysia dekat sana tu, ni memang betul-betul rakyat Australia berbangsa Melayu.

Info in dikongsi oleh @PopPelangi di akaun Twitter miliknya. Walaupun tidak secara detail, tapi boleh lah nak faham dan tahu kewujudan orang Melayu kat sana. Cuba korang baca thread kat bawah ni.

 

Sejarah Katanning

Mesti korang tertanya-tanya kan, macam mana orang Melayu boleh terlepas ke sana. Kat bawah ni ada cerita dia.

Okay faham. Tapi waktu ni orang Melayu belum datang lagi kan?

 

Kedatangan Orang Melayu

Orang British mula panggil orang Melayu untuk bantu dalam perlombongan dan pembinaan landasan keretapi

Oh selain jadi pelombong, orang Melayu pun mengembala kambing. Dahsyat.

 

Masjid Katanning

Bila dah ramai orang dekat situ, masjid pun kena lah buat. Senang sikit untuk orang Islam menunaikan ibadah.

Wahh, khutbah dalam Bahasa Melayu. Sekarang masih dalam Bahasa Melayu gak ke macam mana?

Steady lah kalau balik kampung time raya boleh nampak kangaroo melintas. Lain dari kita kena hadap jem.

Kalau ada rezeki ke Australia, admin rasa nak pegi melawat lah tempat ni. Mesti menarik.

 

 

Baca: “Macam ni kita patut buat!” – Gabenor General Australia Berbahasa Indonesia Sewaktu Beri Ucapan Rasmi Depan Presiden Jokowi

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fahmy Rosli

Seorang Chef, pendengar muzik indie tanah air dan peminat tegar Kugiran Hujan. Optimis dan berwawasan. Motto hidup; “Mana ada perjuangan yang patah”.