in

“Macam ni kita patut buat!” – Gabenor General Australia Berbahasa Indonesia Sewaktu Beri Ucapan Rasmi Depan Presiden Jokowi

842B6095 D4A0 40D5 89B5 Bc6D8B4093F1

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Sama seperti negara-negara timur, Jepun dan Korea negara jiran kita, Indonesia sangat menitik-beratkan identiti dan kedaulatan bangsa dan bahasa mereka. Di mana sahaja bahasa rasmi itu digunakan secara meluas, termasuklah ketika urusan rasmi di luar negara.Tular di media sosial selepas seorang pengguna Twitter dengan nama @raishussin berkongsi ucapan seorang pemimpin Australia dalam Bahasa Indonesia di hadapan Presiden Republik Indonesia. Kalau korang tak percata, korang tengok sendiri video kat bawah ni.

 

Macam ni kita patut buat!

Rata-rata netizen kagum lepas tengok video tersebut termasuklah admin sendiri. Sebenarnya Australia dengan Indonesia tu dekat je, dan memang ada subjek Bahasa Indonesia pun kat sekolah dan universiti kat Australia tu.

Screen Shot 2020 02 15 At 4.54.17 PmBetul, bahasa tu melambangkan bangsa. Siapa cakap tak boleh maju kalau guna bahasa sendiri. Cuba tengok Jepun dan Korea tu, maju weh. Siap menang Oscar lagi filem dari Korea yang guna bahasa dorang sendiri.

Screen Shot 2020 02 15 At 4.55.53 PmKannn.. ada macam bunyi-bunyi Johor-Riau sikit. Tak pasti lah pulak admin dia tu belajar dari mana. Kalau nak kata baca teks je macam tak mungkin sebab lenggok dan intonasi dia tepat. Hebat lah!

Screen Shot 2020 02 15 At 4.54.40 PmHmm.. no komen. Tapi jangan lah kita malu dengan bahasa kita sendiri. Cakap je guna bahasa kita. Buat apa nak malu.

 

Baca: “Patutlah macam-macam bala kat sana” – Ribuan Mahasiswa Protes Bantah- RUU Haramkan Seks Luar Nikah & Seks Sejenis Di Indonesia

Screen Shot 2020 02 15 At 5.17.27 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.