Pura-Pura ‘Accident’ Sondol Kereta, Wanita Ini Diragut Depan Khalayak Ramai Di Atas Sesak!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Biasanya kita dengar kes pemandu diragut ini selalu di tempat-tempat yang sunyi dan sedang memandu berseorangan tertutamanya wanita.

Tapi kali ini lain sikit, bayangkan atas jalan jammed yang tengah ramai orang pun boleh jadi, taktik perompak sekarang makin licik sampai kita sendiri susah nak hidu niat mereka.

Pura-pura tersondol kereta, dia mula menyedari selepas dia keluar daripada kereta dan dihalang oleh segerompolan penunggang motorsikal. Zaman sekarang makin lama makin teruk! Bahaya sana sini!

 

“Be selfish while driving on road”

“Dear friends and family, 

Unfortunately, I was robbed by a group of motorcyclist when i was driving home alone. It was a common fake accident tactic, they managed to trick me down my car at a high traffic area, then snatched my valuables from me. Gladly i am not hurt, only minor injuries. 

Please be careful, be alert, and be selfish while driving on road at anytime and anywhere, especially lady driver that travels alone. Please install camera front and back as precautions to avoid being a targeted victim, also it could be useful when you make police report.”

“Terjemahan : Kepada rakan-rakan dan ahli keluarga,

Saya dirompak oleh sekumpulan penunggang motorsikal semasa memandu dalam perjalanan nak pulang ke rumah berseorangan. Ia taktik biasa, pura-pura kemalangan, mereka telah berjaya memperdayakan saya untuk keluar dari kereta semasa trafik tengah sesak. Mereka rahgut barang berharga saya. Nasib baik saya tak ada sebarang kecederaan teruk, hanya cedera ringan.

Sila berhati-hati, peka dan jadilah pemandu yang pentingkan diri sendiri di atas jalan pada bila-bila masa dan dimana sahaja terutamanya pemandu wanita yang berseorangan. Pasang kamera di depan dan belakang sebagai langkah berjaga-jaga untuk elakkan menjadi mengsa mereka. Ia berguna untuk buat laporan polis.”

Difahamkan kejadian ini berlaku di Kajang, wanita yang dikenali sebagai Lim Kerchwing ini dalam perjalanan untuk pulang ke rumah. Kesesakan perlahan sampai trafik bergerak perlahan kurang dari 20km sejam.

Mungkin disebabkan dia wanita yang memandu berseorangan, telah menyebabkan dia menjadi sasaran si perompak ini

Biasanya kalau jalan sesak, kebarangkalian untuk motor kemalangan ini kurang, tapi kalau tersondol itu mungkin ada terjadi. 

 

Tersondol kereta dan nampak real’ tak macam buat-buat pun!


“Full story as below

The incident happened at kajang silk highway near food court outside country heights (right opposite shell) wednesday at around 10pm.

It was slow moving traffic with driving speed less than 20km/h and very high traffic area because its close to the sungai ramal exit. When the car in front of me break, a motorcyclist hit me from the back just like he cant manage to break, very natural, doesnt feel fake at all. Then he pretended his motor broke down, and stopped by the road side.

Terjemahan : Kejadian ini berlaku di Kajang Silk Highway berdekatan dengan medan selera luar Country Heights (bertendangan dengan Shell) pada Rabu sekitar jam 10 malam.

Trafik bergerak perlahan dengan kelajuan kurang daripada 20 km sejam dan sangat sesak sebab simpang masuk Sungai Ramai ditutup. Bila kereta di hadapan saya berhenti, tiba-tiba ada motorsikal tersondol kereta saya dari belakang, dia macam tak sempat nak break, tak nampak macam buat-buat langsung. Kemudian dia berpura-pura motor dia rosak dan berhenti di tepi jalan.

Sebagai seorang yang bertimbang rasa, terdetik di hatinya untuk menjenguk keadaan si penunggang biarpun dia tahu itu bukan salah dia.

 

Nampak macam teruk dan motor ada masalah, nak turun kejap untuk jenguk keadaan kereta

By monitoring from my rear mirror, he seems like he is having problem, then another motorbike stopped next to my car and asked loudly “tak boleh gerak ke? Tak ok ke?” With their good acting, i thought i should go down to find out how serious, whether he is injured, and take a look at my car. I didnt think too much since its a high traffic area on a 3 lane highway and everyone was driving slow.

Saya perhatikan dari cermin sisi, dia nampak macam ada masalah, kemudian penunggan motor lain berhenti di sebelah kereta saya dan tanya soalan “tak boleh gerak ke? Tak ok ke?” dengan begitu kuat. Saya terasa saya patut turun dan jenguk kedaan dia samada dia ada kecederaan serius dan nak lihat keadaan kereta saya. Saya tak fikir apa-apa pun memandangkan trafik tengah sesak di lane ketiga dan semua tengah bawa kereta dengan perlahan.”

Biasalah tengah sesak kita mesti tak fikir apa-apa kan? Sebab orang tengah ramai, tak kisah lah kalau nak jenngik sekejap tapi tanpa disedari dia sebenarnya dah ‘masuk jerat’ perompak tersebut.

Sampai lah ini terjadi kepadanya, bila apa dah terjadi ini terus terbuka minda dia untuk kenal jenais-jenis motorsikal supaya mudah dijawab bila disoal siasat.

 

Tanya keadaan, pura-pura semak motor, ‘plate number’ tak ada. Tiba-tiba kena ragut!


I went down with my phone on my hand, wanted to take some quick picture as record and leave immediately if its not serious. So i went to the back of my car where the motorbike that hits me stopped, then i asked him whether he is ok, and whether the bike can still move. He looked quite blur and pretended to check out his bike instead of answering to my questions. So i hold up my phone, wanted to take picture of his bike, then i realise, there’s no registration number at the front of his bike, and i felt something not very right. Before i manage to snap a quick picture, the other bike that stopped next to my car earlier suddenly say something to distract me, the moment i turn my head towards them, the guy on the bike reached out his arm and snatched my necklace. They start their engine and prepare to flee after they managed to snatch the necklace. 

Terjemahan : Di tangan saya ada telefon bimbit, nak ambil gambar untuk sebarang bukti. Saya fikir kalau tak serius sangat saya akan terus pergi. Jadi bila saya pun pergi ke belakang kereta saya yang disondol itu, saya tanya sama ada dia ok atau tak dan motorsikal masih boleh bergerak lagi. Dia melihat saya macam terpinga-pinga dan berpura-pura semak motorsikal dia enggan menjawab pertanyaan saya, saya pun ambil handphone saya untuk ambil gambar motorsikal. Kemudian saya sedar tak ada nombor pendaftaran di depan motor dia, saya rasa tak sedap hati. Sebelum saya sempat ambil gambar, motor lain yang berhenti disebelah kereta saya tadi ada cakap sesuatu yang mengganggu fokus saya, lelaki tadi terus terkap leher saya dan ragut rantai saya. Dia hidupkan enjin dan bersedia untuk pergi lepas dapat ragut.

 

Panggil geng lain ambil barang berharga dalam kereta, sebelum cabut lari


“When this 2 motorcyclists trying to run away, suddenly 2 more motorbikes came out from no where and called them with some signal. 4 of the motorbikes, a total of 7 guys then stopped right infront of my car, 2 guys came down running towards my car and went to my passenger side to take all my valuables which includes my laptop bag, my purse(i dont use a handbag) then fled the scene.

All 4 motorbikes took out their registration number and could not be identified. When i was making the report, the police asked me on the model of the motorbikes, honda or yamaha, i have no idea at all.

Terjemahan : Masa 2 penunggang ini cuba lari, muncul pula 2 penunggang lain dari mana panggil memberikan mereka isyarat, 4 motorsikal dan 7 lelaki kesemuanya. Mereka berhenti di hadapan kereta saya, 2 lelaki berlari menuju ke kereta tempat duduk penumpang kereta saya terus ambil semua barang berharga termasuk bag lap top saya, tas tangan (saya tak pakai beg tangan) dan terus lesap lari.

Kesemua 4 motorsikal itu tak ada nombor pendaftaran dan tak dapat saya kenali model motor itu. Bila nak buat laporan polis, mereka tanya  saya tak dapat nak jawab samada itu motor Honda atau Yamaha. Saya tak tahu langsung.”

Alahai sayangnya, nak buat laporan polis susah nak jawab info pasal si peragut itu, sebab segala info susah nak dapat.

Disebabkan kejadian ini, ia membuka matanya agar melakukan perkara-perkara inis ebagai langkah keselamatan.

 

Tips supaya nak kena ragut atas highway


Some quick tips:
1. I think its good to have some general knowledge of various bike model from now on.
2. According to the police, they dont take iphone because its easy to track location by find my device function and its difficult to unlock. So its an extra advantage to consider when you were to invest on iphone.
3. Put all your handbags and valuables in the car boot.
4. Install dash cam and rear cam, they will avoid you as a target victim.
5. Choose the route that allow you to drive fast / smoothly, avoid jam area that allow them chances to create small fake accidents.
6. Dont be kind. Its okay to be selfish.

Be safe

Tips 

Sedikit tips untuk anda:
1. Saya rasa kena ada sedikit ilmu pengetahuan model-model motorsikal bermula dari sekarang.
2. Menurut polis, mereka tak ambil iphone kerana lokasi mudah dikesan melalui fungsi ‘find my device’ dan susah untuk unlock. Jadi ada faedah yang patut dipertimbangkan bila anda laburkan wang kepada iphone
3. Letakkan beg tangan dan barang bernilai dalam but kereta
4. Pasang dash cam dan rear cam, ia bertujuan agar anda tak jadi sasaran mereka.
5. Pilih jalan yang boleh buatkan anda pandu dengan cepat/lancar, elakkan di kawasan jam kerana ia boleh membuatkan anda terkena kemalangan palsu.
6. Jangan baik sangat, Tidak mengapa untuk jadi pentingkan diri sendiri

 

Baca : Lif Ragut Nyawa Remaja 19 Tahun Di Pulau Pinang

 

 

 

 

 

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Si gemuk yang tengah berpulun nak kuruskan badan tapi kuat makan, namun selepas 6 bulan lelaki ini berjaya menghilangkan RM 1,000 tanpa sebarang kg.