in

“Kalau aku jadi bomba, aku sembur makcik ni dulu” – Netizen Naik Angin Dengar Makcik Ini Maki Bomba Dari Tepi Jalan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pernah tak korang tengok bomba menjalankan tugas? Tak kisah lah padam kebakaran, selamat orang dari tersepit atau tangkap binatang liar. Mesti pernah tengok kan? Kalau tak tengok live pun mesti pernah tengok video atau kat TV kan.


Sepatutnya kita yang tengok bomba yang tengah menjalankan tugas tu tak perlu buat apa pun. Lebih baik diam. Bomba lebih tahu cara menyelamat dan SOP yang perlu diikuti supaya semua orang selamat, termasuklah mereka sendiri. Lain pulak dengan video yang dikongsi oleh @999Malaysia di Twitter yang mana seorang ‘makcik bawang’ berlagak terlebih pandai komen pihak bomba yang tengah cuba padamkan kebakaran. Cuba korang tengok dan dengar sendiri video ni.

Ini SOP Bomba

Pelbagai reaksi yang kita boleh lihat dari netizen yang rata-rata tak puas hati. Tapi sebelum tu, untuk korang yang tak tahu, memang macam tu lah SOP bomba sebelum padam api.

 

Makcik pegi lah padam sendiri!

Marah betul netizen kat makcik bawang sorang ni. Itulah, makcik ni cakap pandai sangat. Memang cari pasal lah.

Haa biar padan eh muko makcik tu. Mano buleh bodal yo. Eh kang ado gak kono bodal ni. 

Ini jenis mulut takde insurans makcik ni. Cakap tak fikir panjang. Kan dah kena kecam. Kah!

Entah mana-mana yang tebakar tu. Tengok macam jalan lama je. Memang lah bomba datang lambat, Jauh kot. Tu pun kira cepat gak lah bomba sampai.

Eh sabar-sabar. Puasa kan? Relaks. Lepas berbuka nanti baru buat okay. Sekarang relaks dulu.

Makcik pegi padam, makcik. Tahu cakap ikut sedap mulut je. Memang dasar makcik bawang. 

Kita kalau tak tahu macam mana orang selesaikan sesuatu perkara tu, lebih baik diam dan biar diaorang buat kerja. Jangan lah nak menambah pastu banyak pulak komen itu ini. Bukan cerita untuk kes ini je tau, tapi melibatkan semua perkara jugak. Kalau kita bukan ahli dan pakar dalam sesuatu bidang tu, jangan nk memandai-mandai cakap itu ini. Bagi komen membina takpa lagi. Kekal positif ye kawan-kawan di bulan mulia ini.

 

Baca: “Sampai 2 unit bomba datang”- Lelaki ‘Tersepit’ Cincin, Sampai kena panggil bomba

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.