in

“Haah tunggu ada pelajar bunuh diri, baru nak bagi balik ke?” – Mahasiswa Kena Bash Gara-gara Tweet Celupar Tak Dapat Balik Rumah

Ipt10

Kita semua sedia maklum bahawa PKP telah dilanjutkan sehingga 24 April ini semua orang dinasihatkan untuk duduk dirumah dan tidak keluar sesuka hati, bagi mahasiswa yang masih berada di kolej kediaman di Institut Pengajian, mereka di arahkan untuk terus tinggal.

Disebabkan itu, Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman beberapa hari lepas ada menyuarakan pendapatnya bahawa kerajaan sepatutnya ambil inisiatif untuk bantu pelajar IPT dapat pulang ke rumah. Astro Awani.

 

Ada orang positif sebab travel dari KL ke KK

Nak dipendekkan cerita, isu ini jadi bualan hangat netizen di media sosial kerana bercanggah pendapat dengan KKM dan Menteri Pengajian Tinggi. Ramai yang berbalah dengan pendapat dan pendirian mereka masing-masing.

Bagaimanapun majoriti bangkang dengan cadangan tersebut kerana dikhabarkan ada kes individu disahkan positif Covid-19 sebab travel dari Kuala Lumpur keKota Kinabalu.

Ipt Ipt2

Ada yang sokong kerana seorang netizen menceritakan ibunya yang merupakan pensyarah si sebuah Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dikatakan hari-hari bantu pelajar mereka berikan makanan.

Bahkan, golongan yang menyokong pendapat ini juga terdiri daripada kalangan pelajar IPT sendiri, ada seorang pelajar cuba memberi komen namun komennya itu mendapat perhatian warganet dan diviralkan sebelum tuan empunya badan sulitkan akaun dan tukara nama profilnya.

 

“Haah tunggu ada pelajar IPT bunuh diri sebab kemurungan baru nak bagi balik ke?”

Ia tular kerana kenyataannya itu agak lantang dan seolah-olah memeprtikaikan tugas pihak berkuasa yang berhempas pulas ingin menjaga keselamatan rakyat ini.Evyg8Uvucaeq8Jv

Tak ada TV hanya ada makanan dan handphone itu dijadikan alasan mengapa pelajar IPT patut pulang kerumah.

 

Balik lepastu terjebak dengan Covid-19 jadi kluster IPT pulak ke – Netizen

Bagi netizen alasan itu langsung tak munasabah kerana TV tak menjamin pun hiburan buat kita sebab telefon bimbin zaman sekarang macam-macam fungsinya.

Ipt3 Ipt4 Ipt5 Ipt6

Macam -macam lagi cacian dan makian yang netizen berikan terhadap kenyataan pelajar ini.

 

Baca : “Jadi perantau memang kena berani” – Elak Orang Lain Dijangkiti Covid-19, Pemuda Sanggup Jalan Kaki 100 KM Untuk Balik Kampung

Balikkampung

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter