in

9 Fakta Tentang ‘Mata Ikan Dalam Mulut’ Untuk Pengetahuan Anda

1Ulcer

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pernah dengar pepatah ‘sedangkan lidah lagi tergigit’ ? Haa.. pepatah tu ada sambungannya, tapi admin bukan nak cerita pasal pepatah kali ni. Admin nak share pasal fakta ulcer atau ‘mata ikan’. Selalunya ulcer ni terjadi sebab kita tergigit mana-mana bahagian dalam mulut.



Seorang doktor di Twitter ada berkongsi 9 fakta pasal ulser ni. Korang boleh tengok fakta-fakta berkaitan ulcer dalam tweet @DoktorSamhan kat bawah ni.

Screenshot 2021 02 13 At 12.11.37 Pm Screenshot 2021 02 13 At 12.15.13 Pm

 

Boleh timbul dari gaya hidup

Screenshot 2021 02 13 At 12.15.37 Pm Screenshot 2021 02 13 At 12.15.45 PmScreenshot 2021 02 13 At 12.17.57 Pm Okay admin baru tahu kalau stress, kurang tidur pun boleh jadi ulcer dalam mulut gak. Kalau korang ada ulcer dekat dua minggu tu better pegi check dengan pakar, takut-takut jadi benda lain pulak.

 

Kerap minum air

Screenshot 2021 02 13 At 12.15.58 Pm Screenshot 2021 02 13 At 12.16.10 Pm Screenshot 2021 02 13 At 12.20.10 PmSelain menjalani gaya hidup yang sihat, minum air dan kerap gosok gigi pun boleh elak dari terkena ulcer ni.

Bonjela mengandungi aspirin

Screenshot 2021 02 13 At 12.16.22 Pm Screenshot 2021 02 13 At 12.16.36 Pm Screenshot 2021 02 13 At 12.21.07 PmOhh baru tahu bonjela ada aspirin. Admin tak ingat bila last guna, sekarang ni kalau ada ulcer kumur dengan pencuci mulut je. Petua orang lama kata letak garam, tapi memang menjerit lah kalau letak garam dekat tempat ulcer.

Screenshot 2021 02 13 At 12.16.48 Pm Screenshot 2021 02 13 At 12.17.03 PmScreenshot 2021 02 13 At 12.18.49 Pm

 

Baca: Tengah ‘Syok’  Gosok Gigi, Wanita Tak Sengaja Tertelan Berus Gigi

Screenshot 2021 02 13 At 12.21.25 Pm

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.