“Virus Corona boleh bunuh 65 juta orang dalam 18 bulan”- Pakar Kesihatan

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Pakar menjangkakan puluhan juta orang boleh terkorban sekiranya virus tersebar ke skala yang lebih besar.

Pakar di John Hopkins Center for Health Security telah menjalankan simulasi ke atas virus Corona yang mencapai skala pandemi, keputusannya amat mengejutkan

65 juta boleh mati dalam waktu 18 bulan iaitu bersamaan 1 tahun setengah”

Sumber: engnews

Difahamkan virus Corona telah menyebabkan sindrom pernafasan akut yang teruk di China, dan telah mengorbankan kira-kira 774 orang dengan menjangkiti sekitar 8000 orang pada awal tahun 2000-an, lapor CNN Indonesia

“Saya sudah lama berfikir bahawa virus yang paling mungkin menyebabkan pandemi baru adalah virus Corona”

Dalam kenyataan itu melaporkan yang wabak Wuhan memang belum dikategorikan sebagai pandemi namun virus tersebut sudah merebak ke beberapa negara antaranya seperti Thailand, Jepun, Korea, Taiwan, Vietnam, Singapura, Amerika Syarikat, Arab Saudi dan tidak ketinggalan Malaysia.

Sumber: The Satr Online

China sendiri telah meletakkan negaranya dalam status darurat ekoran wabak tersebut, sementara WHO dan negara-negara berkaitan masih menjalankan kajian dan penelitian bagi mengenalpasti punca penyebaran virus corona itu.

 

Allahu, moga-moga dijauhkan

Baca : Korban coronavirus terus meningkat- [TERKINI] 80 Disahkan Maut Di China, Jumlah Dijangka Terus Bertambah

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.