in

[VIDEO] “Sampai dah tak larat bangun” – Berlari Usung Pesakit Pengsan, Frontliner Rebah Kepenatan Atas Jalan

Collage 32

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kes Covid-19 terutamanya di Selangor tak menunjukkan penurunan sejak beberapa bulan lepas walaupun selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dijalankan.



Disebabkan ini juga, sejak akhir-akhir ini Pusat Penilaian Covid-19 di Stadium Malawati, Shah Alam (CAC Stadium Malawati) dibanjiri orang ramai yang telah disahkan positif.

Dikatakan, ribuan pesakit Covid-19 telah pun tiba di CAC Stadium Malawati sejak jam 6 pagi lagi bagi melaporkan diri.

Cac Selangor Re

Dalam gambar-gambar dan video-video yang dikongsikan di media sosial, dapat dilihat orang ramai beratur panjang di CAC tersebut termasuk bayi, kanak-kanak dan warga emas.

Tak cukup dengan itu, frontliners dilihat terkejar-kejar cuba melayan serta memberikan rawatan cemas kepada orang-orang di sana yang tiba-tiba pengsan dan sebagainya.

Frontliner rebah kepenatan atas jalan

Dalam satu video yang dimuat naik di TikTok, dapat dilihat tiga petugas berlari membawa katil pengusung kerana tiba-tiba ada seorang pesakit pengsan ketika menunggu giliran.

@muhamadzamri2020

#esekeli #foryoupage

♬ original sound – Muhamad Zamri – Muhamad Zamri

Lebih menyedihkan, selepas tiga petugas ini berjaya meletakkan pesakit yang pengsan ke atas stretcher dan berlari untuk memberikan bantuan kecemasan, katil yang dibawa mereka tiba-tiba terjatuh.

Mungkin terlalu penat, dalam video yang lain dapat dilihat salah seorang frontliner yang turut terjatuh bersama katil tersebut telah merebahkan diri di atas jalan dan tak larat nak bantu dua rakannya yang cuba untuk naikkan semula pesakit yang pengsan itu.

@suemayrra

Allahuakbar, Ya Allah permudahkanlah segala urusan mereka. #covid19 #fyp #fpyシ #viralvideo #viraltiktok

♬ Zikir Ya Allah – Munif Ahmad

“Frontliner yang jatuh tu dah tak larat nak bangkit dah”

Menjengah di ruangan komen, rata-rata netizen yang melihat video ini memahami keadaan frontliner tersebut yang kepenatan terpaksa terkejar-kejar melayan pesakit.

Screenshot 2021 07 13 At 1.36.10 Pm Down

Selagi takde kat tempat dorang memang tak boleh bayang penatnya macam mana

 

Baca: “Kematian sebenar lagi tinggi” – [Video] Frontliners Dedah Keadaan ‘Tenat’ Hospital Di Lembah Klang

Collage 31

Sumber: Utusan

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.