Vendor Cina Dirakam Jual Anak Anjing Seperti Barang Mainan Di Tepi Jalan Naikkan Kemarahan Netizen

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Vendor Cina Dirakam Jual Anak Anjing Seperti Barang Mainan Di Tepi Jalan Naikkan Kemarahan Netizen

 
 
00:00 /
 
1X

Baru-baru ini, seorang pelancong dari Republik Czech yang melancong di China kongsi sebuah video yang dirakamkannya. Video itu menunjukkan satu kejadian yang dilihat dengan matanya sendiri di Lanzhou, China. Video tersebut kemudian mengejutkan ramai orang dan mendapat perhatian.

Ketika kami di zon pejalan kaki di Lanzhou, kami terjumpa beberapa vendor yang dilihat menjual anak anjing di tepi jalan. Pada mulanya kami tidak percaya dengan apa yang kami lihat dan menyangka mereka menjual sejenis mainan.

Tetapi selepas melihat dengan lebih dekat, kami dapati bahawa ‘mainan’ itu merupakan anak anjing hidup yang dipakaikan kostum pelbagai warna.”

 

Melalui video pendek tersebut, lebih kurang 10 vendor dilihat menjalankan bisnes yang sama di jalan yang sesak itu. Mereka duduk sambil menayangkan anak-anak anjing di hadapan mereka.

Kesemua anak anjing itu disumbat di dalam sebuah peti dan kebanyakannya dipakaian kostum untuk menarik perhatian pelanggan. Malah, kaki mereka dibalut dengan kain bagi menghalang anak anjing itu daripada bergerak. Kesiannya!

Lebih teruk lagi, vendor itu semua mengendalikan anak-anak anjing itu dengan begitu kasar sekali. Salah seorang vendor dirakam memegang leher seekor anak anjing dan memusing-musingkannya untuk menunjukkan kepada pembeli berpotensi.

Apa yang lebih menyedihkan adalah, strategi bisnes itu sebenarnya menarik perhatian agak ramai orang di sana. Mereka dilihat beratur untuk dipertontonkan ‘produk’ yang dijual. Ishhh bukan nak selamatkan ke apa kan…

Netizen yang menonton video tular di Facebook itu meluahkan rasa marah dan sedih terutamanya pencinta haiwan.

Dia (vendor) melayan anak anjing itu seperti mainan. Mereka adalah makhluk yang hidup dan tidak patut dilayan seperti objek! Bayi ini semua seharusnya bersama ibu mereka! Mereka perlu tidur, makan dan selesa di rumah, bukan dibalut dengan kain dan dijual di jalan yang bising!” komen seorang pengguna Facebook.

Pergerakan anak-anak anjing ini tidak patut dihalang sepanjang hari! Mereka perlu aktif, makan dan berak!” komen seorang lagi netizen.

Tonton video di bawah:

Baca: Lelaki Pukul, Hentak Muka Anjing Pondok Pengawal Guna Helmet Naikkan Kemarahan Netizen

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Sue Idris

Seorang ibu. Siapa cakap anak aku tak comel siap eh!