in

[TERKINI] Syarikat Akan Kena Tutup Kalau Ada SEORANG Staff Yang Positif Covid-19

Kerja

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Walaupun cuma seorang sahaja yang kena Covid-19, seluruh operasi syarikat dalam firma apa sekalipun akan di tutup, kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Ini berikutan dengan tindakan kerajaan yang baru-baru ini telah menutup satu kawasan tapak pembinaan di Jalan Ampang kerana mereka dapat mengesan kes positif disana. Lapor NST.

Tambahnya lagi pihak majikan harus bertanggungjawab untuk memastikan pekerja mereka dia ada kontak dengan virus memandangkan mereka ada masalah kewangan kelak.

Kata beliau lagi, ini dilakukan selaras dengan penerapan pendekatan hiperfokus pemerintah untuk mengatasi virus tersebut. Daripada pendekatan secara ‘baik’ yang sebelumnya digunakan, pihak berkuasa kini mengunci kawasan yang sangat spesifik di mana kes penyakit ini dikesan.

“Tujuan kami perintahkan ini kerana kami ingin menyelamatkan perniagaan mereka dengan menyelamatkan pekerjanya,”

Katanya untuk memperkuat peraturan yang menetapkan bahawa semua pekerja asing harus menjalani ujian swab Covid-19 sebelum dibersihkan. untuk menyambung semula kerja.

Malah beliau juga ada menjelaskan bahawa bayaran ujian akan ditanggung oleh Perkeso buat mereka yang melakukan pemeriksaan itu.

Datuk Seri Ismail Sabri juga berkata majikan boleh membuat aturan lain untuk mengimbangi kos ujian untuk pekerja yang tidak ada caruman.

“Contohnya, majikan boleh memotong RM50 setiap bulan dari gaji pekerja. Pada akhirnya, majikan bertanggungjawab terhadap pekerjanya kerana, tanpa pekerja ini, syarikat tidak akan dapat beroperasi, bukan?”

Beliau juga berpesan agar para majikan untuk menjaga kebajikan pekerjanya

“Layan pekerja anda seperti yang anda lakukan terhadap ahli keluarga anda. Suka atau tidak, kita semua harus berkorban.”

 

Baca : TERKINI : Ziarah Hari Raya antara daerah TIDAK DIBENARKAN – Ismail Sabri

Raya

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.