“Takpa dik, Allah suruh akak tolong hang arini…” – Wanita Sebak Bantu Remaja Dihalau Bapa Saudara

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Rezeki datangnya daripada Tuhan dan bukan semuanya milik kita. Malah, setiap rezeki yang diterima, ada bahagiannya untuk orang lain.

Melalui perkongsian di Facebook, seorang wanita telah menceritakan kisah di saat dia bertemu dengan seorang remaja lelaki yang telah dihalau oleh bapa saudaranya di Alor Gajah.

Wanita yang dikenali dengan nama Aye ini menerangkan bahawa dia telah didatangi seorang remaja lelaki bernama Afiz ketika sedang duduk di kedai makan. Remaja itu kemudian meminta pertolongan daripadanya.

Sumber: Facebook

Menurut Aye, Afiz dalam keadaan sehelai sepinggang dan menangis meminta ihsan untuk pulang ke kampungnya di Kedah serta mengadu perutnya lapar.

“Kak, kami lapaq…”

Tambah Aye, jika sebelum ini dia tidak pernah menghiraukan permintaan sebegitu, kali ini dia tergerak untuk membantu remaja tersebut lalu memberikan McDonald’s yang belum disentuhnya lagi.

Sumber: Facebook

Selain itu, Aye juga turut mengajukan beberapa soalan kepada Afiz kerana khuatir ia adalah satu taktik penipuan yang dilakukan sesetengah pengemis. Namun persepsinya terhadap remaja tersebut berubah selepas Afiz memberitahu bahawa dia telah terkandas di Melaka Sentral selama dua hari lalu. Kesiannya…

Cerita Afiz, dia telah cuba meminta bantuan daripada orang di situ sepanjang berada di Melaka Sentral. Namun, tiada sesiapa yang berani membantunya sehinggalah takdir menemukannya dengan Aye yang baik hati untuk menghulurkan bantuan. Nasib baiklah ada Aye kan…

Sumber: Facebook

Selepas mendengar kisah sedih remaja itu, Aye meminta Afiz untuk menghubungi ibunya di kampung. Anak beranak itu bercakap di dalam telefon sambil menangis dan Aye mengambil keputusan untuk membelikan tiket pulang buat Afiz yang malang.

Sumber: Facebook

Terharu dengan pertolongan yang dihulurkan Aye, Afiz menangis sambil mengucapkan terima kasih kepada wanita tersebut.

Kak, takpa ka kami susahkan akak, minta duit akak, bagi kami makan, kami sayang akak, nanti kami sampai Kedah, kami call akak nah.”

Sumber: Facebook

Aye yang tidak dapat menahan air matanya memberitahu bahawa Tuhan yang telah membuka jalan baginya untuk membantu Afiz.

“Dalam setiap rezeki kita, tak semua untuk kita… Terima kasih Ya Allah kau beri aku kenangan hari ini yang tak dapat dilupakan…”

Di akhirnya entrinya, Aye turut memberitahu bahawa Afiz telah selamat tiba di kampungnya dekat Alor Setar, Kedah dan telah menghubunginya sebaik tiba di sana. Remaja tersebut juga berbesar hati mempelawa Aye untuk mengungjungi ke rumahnya.

Syukurlah remaja ini terjumpa dengan orang yang baik hati macam Aye…

Baca: “Datang dari jauh naik bas tapi tak ada sapa tolong” – Kisah Sedih Warga Emas Jamin Anak Kes Dadah

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Amalina Zainal

Seorang yang optimis dan teliti serta berkemahiran dalam berkomunikasi; boleh bekerja dalam pasukan, berfikiran terbuka dan seorang yang menepati masa.