“Sibuk cakap pasal undang-undang tapi benda basic tak buat” – Suami Cik Epal Dikecam Gara-gara Drive Mustang Tak Pakai Seatbealt

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



“Sibuk cakap pasal undang-undang tapi benda basic tak buat” – Suami Cik Epal Dikecam Gara-gara Drive Mustang Tak Pakai Seatbealt

&nbsp
 
00:00 /
 
1X

Rasanya semua dah sedia maklum kontroversi yang sedang hangat diperkatakan pasal blogger terkenal Cik Epal ni kan?

Disebabkan isu mengenai stroller dan pengumuman secara live nak saman warganet di IG, kes ini jadi semakin meleret dan mengundang rasa kurang senang netizen sampai Syazana lantang untuk menempelak pasangan ini.

 

Benda mudah seperti ini tak kan terlepas pandang? Driving 101 kot”

Hentaman padu yang dikeluarkannya melalui laman Twitter tu ditujukan khas buat suami kepada Cik Epal ni.

Umumnya, mesti ramai dah tonton video teaser  Cik Epal dan suaminya, Jofliam untuk buat announcement secara live nak saman orang beberapa hari yang lalu.

Dalam video tersebut memaparkan Jofliam sedang memandu kereta Mustang berwarna kuning,

Video teaser untuk buat pengumuman tindakan undang-undang kepada individu yang dikatakan memfitnah mereka itu menjadi sasaran pertikaian Syazana kerana Jofliam tak memakai tali pinggang kaledar kerana ia dah terang-terang melanggar undang-undang.

“Tak pakai tali pinggang keledar pun boleh kena saman, betul tak ? Masa video ini di-published, tak double check dulu ke? Terang-terang awak memandu tak pakai tali pinggang keledar. Benda mudah seperti ini tak kan terlepas pandang? Driving 101 kot. Fasten your seatbelt.”

Dalam pada itu Syazana sempat berseloroh secara sinis terhadap ciri-ciri pada kereta mewah tersebut.

Namun begitu Syazana menegaskan tidak memakai tali pinggang keledar itu tetap menyalahi undang-undang.

Ini kerana tujuan video tersebut dilakukan untuk memberitahu bahawa mereka mahu kenakan tindakan undang-undang tapi dia sendiri tak ikut. Bagi Syazana ia dianggap hipokrit.

“So if he wasn’t wearing the seatbelt, it was funny. Sibuk bercakap tentang undang-undang, but basic thing like pakai tali pinggang keledar semasa memandu pun tak buat. Tak kan his lawyer kena remind benda-benda mudah seperti ini?”

“Harap-harap @mighvv dan @NabilHussein gunakan klip video ini untuk counter balik orang yang sibuk bercakap pasal undang-undang tapi benda basic seperti ini (pakai tali pinggang keledar) pun tak mampu nak buat. Teruja sangat kot nak publish video sampai terlepas pandang.”

Bagi Syazana, dia  menyuarakan pendapatnya ini kerana ada sebabnya sendiri.

 

Sebab kenapa Jofliam tak pakai seatbealt dalam video menjadi sasaran

1. Dia adalah public figure. Ramai orang follow dan mungkin idolise him (and his wife).

2. By not wearing seatbelt while driving, bukankah itu melanggar undang-undang?

3. Dia tak tunjuk teladan yang baik pada his followers dan sesiapa sahaja yang menonton video tersebut.

4. He published that video kot. Untuk tatapan umum. Sambil langgar undang-undang jalanraya. Faham tak?

5. If you know you’re being watched very closely by others sebab nak buat sejarah di Malaysia dengan menyaman pengguna di Twitter (you even posted this video so that Malaysians would know what you were going to do), double triple check content.

6. What if one day, orang lain kena saman sebab tak pakai seatbelt, mereka cakap “Habis tu, si polan (public figure) tak pakai seatbelt, siap upload video, tak kena saman pun? Ini tidak adil!” Don’t you think people would assume public figure can escape from anything? – Syazana

Disebabkan pendapatnya ini meraih hampir 8,000 jumlah retweets , ada seorang lagi pengguna Twitter mempertikaikan video ini.

Katanya kumpulan Kpop terkenal Blackpink pun pernah kena banned di negaranya kerana ada babak yang tak pakai seatbealt, sedangkan pakai green screen sahaja. 

 

Baca : Blogger Terkenal Cik Epal Gaduh Dengan Michael Ang Pula Ke?

 

 

 

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Izuan Jelani

Mende?