in ,

“Qhembiang tau?” – Netizen Terbahak Tengok Pakcik Ini Tanya Wartawan Sewaktu Temu Bual

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Seperti yang semua sedia maklum, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak membenarkan orang ramai untuk keluar sesuka hati tanpa tujuan. Begitu juga untuk mereka yang membeli barangan keperluan harian, hanya seorang wakil atau ketua keluarga dibenarkan untuk keluar.


Menyedari keadaan itu dan bertepatan dengan awal Ramadan, salah satu stesen televisyen tempatan ada membuat liputan di utara tanah air. Apa yang menarik perhatian netizen ialah aksi spontan seorang pakcik yang ditemu bual. Cuba korang tengok video oleh @hafizzhalimmm kata bawah ni.

 

Qhembiang tau?

Memang slumber betul pakcik tu tanya balik wartawan. Admin pun first time dengar perkataan qhembiang tu. Satu kosa kata tambahan untuk kita semua sempena PKP ni.

Memang ori Kedah mai ni. Gaya bahasa badan tu yang main peranan tu, walaupun tak nampak mulut dia bercakap. Steady lah pakcik!

Memang kena tanya balik wartawan tu. Kalau tak nanti dia silap buat laporan atau laporan tak tepat. Kalau tak tanya memang jenuh lah wartawan tu nak tulis dalam berita nanti.

Penjelasan macam ni penting untuk semua orang tahu apa maksud qhembiang tu. Memang tepat pilihan kosa kata pakcik tu. Satu perkataan je dia guna untuk gambarkan maksud situasi tu.Steady lah pakcik!

 

Baca: “Mcm Harry Potter” – Netizen Berdekah Tengok Wartawan Praktik ‘Social Distancing’ Sewaktu Temuramah

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.