Puasa Baru Nak Start Tapi Poket Dah Kering? Ini 5 Cara Kaki Shopping Boleh Berjimat Cermat Untuk Hari Raya

Masuk saja bulan Ramadan ni, lagu raya pun mulalah berkumandang. Admin yakin, ramai antara kita semua sudah terbayangkan suasana raya yang meriah dengan open house yang diadakan di sana sini.

Nak buat open house dan persiapan raya ni perlukan perbelanjaan yang banyak kan? Tapi macam mana kalau baru je masuk bulan puasa, poket korang dah kering! Aiyookk! Don’t worry, admin ada tips baik punya untuk kaki shopping macam korang sempena raya akan datang ni.

 

1.  Set budget perbelanjaan masa bulan puasa & raya

Gambar hiasan

Masuk je bulan puasa ni, korang sepatutnya sudah mula set budget perbelanjaan semasa Ramadan dan raya akan datang. Sebab bulan puasa kita tak banyak spend duit untuk makan (30 hari korang makan moreh di surau je), simpan duit extra tu ketepi untuk kegunaan masa raya seperti untuk beli baju raya, perjalanan pulang ke kampung dan maybe duit untuk beli keperluan rumah yang baru.  

 

2. Guna teknik 24 hour rule 

Nafsu untuk shopping sempena bulan puasa dan raya ni memang membuak-buak tapi korang kena kawal keinginan tu dengan teknik 24 hour rule ni. Apa yang korang perlu buat ialah add item yang nak dibeli ke dalam cart dan sambung browse item lain sampailah korang penat. 

Keesokannya check balik cart semalam dan tengok sama ada korang masih berminat nak beli atau tak item-item tu. Teknik ni boleh jimat 50% daripada apa yang korang selalu shopping tau! Bijak kan??

 

3. Pilih kedai atau website yang menawarkan harga berpatutan

Sekiranya korang bercadang untuk mula bershopping sempena hari raya, pastikan survey dulu harga barang di kedai atau online website yang korang nak layari tu. Ada website yang menawarkan diskaun sehingga 70 atau 80%.

Lebih mudah kalau korang download je chrome extension Buyandship Malaysia ni kat sini. Ia membantu korang buat perbandingan harga dari pelbagai website macam Amazon, Walmart, Target dan lain-lain.

Sumber: Walmart

 

4. Jangan guna kad kredit, guna kad debit! 

Berbelanja menggunakan kad kredit tu memang lah best kan. Swipe sana, swipe sini je. Puff dah dapat barang. Tak perlu nak fikir balance duit ada dalam bank macam guna kad debit. Tapi tahu tak korang yang berbelanja guna kad kredit ni bawa bahana selepas habis musim raya. Kegembiraan berbelanja ni hanya sementara sebab korang akan menanggung hutang selepas raya. Uhuhu.. 

 

5. Nak bergaya dengan barang branded tapi mahal? Belilah kat oversea! 

Terfikir nak bergaya dengan barang brand oversea di hari raya ni? Tahu tak korang yang barang branded ni sebenarnya lagi murah kalau korang beli kat negara asal. Contohnya kalau kat sini beli beg Kate Spade boleh cecah RM1,000. Dekat US, harganya bawah RM500 je tau. Wow!

Korang ada dua option je bila nak beli barang branded macam ni:

  1. Minta tolong kawan belikan bila dorang pergi premium outlets semasa travel.
  2. Guna servis Buyandship!
Sumber: Buyandship

Meh admin nak bagitahu kenapa servis Buyandship best sangat:

  1. Buyandship ada banyak gudang di serata dunia so nak shopping kat mana-mana pun boleh.
  2. Memudahkan pelanggan yang nak shopping di negara macam US, UK, Jepun, Korea, China, Taiwan, Australia dan Itali.
  3. Boleh kumpul semua item yang korang beli dalam satu parcel dan jimatkan kos shipping!

Ini steps yang korang kena buat: 

Sumber: Blog

Senang kan?

So jom daftar sekarang untuk dapat kredit RM10 dan extra kredit RM10 lagi bila korang sign up dengan promo code di bawah: 

LM20

Untuk maklumat lanjut, layari je laman Buyandship Malaysia dan terus bershopping tanpa rasa bersalah lagi. Hiks!

Melaram habislah korang dengan barang branded luar negara raya tahun ni! 

Lobak Merah ialah laman socialtainment #1 di Malaysia. Dapatkan isu-isu viral setiap hari.