Kulat Kat Tepi Roti Mungkin Nampak Harmless, Tapi Sebenarnya…

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Salah satu sebab korang boleh kena food poisoning ialah bila korang tak alert dengan keadaan makanan yang korang ambil. Boleh jadi makanan tu dah expired, rosak atau ditumbuhi kulat. Euw patutlah sakit perut! 

Macam satu perkongsian kat Twitter ni yang menegaskan supaya korang patut stop makan roti yang dah ditumbuhi kulat!

Walaupun kulat tu cuma tumbuh kecik je kat tepi-tepi roti, ia tetap bahaya dimakan. 

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Menurut pengguna Twitter bernama Syarlynna, kulat macam ni memang nampak harmless tapi akar darinya actually dah merebak ke seluruh roti.  If korang dah koyak bahagian roti yang kena kulat sekalipun, ni tak bermaksud kat bahagian roti lain takde kulat tau.

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Jadi conclusionnya buang je roti yang ditumbuhi kulat. Walaupun korang dah letak dalam oven ataupun dah bakar ia 180 celcius pun, racun fungus nama mycotoxin ni tetap ada! 

Sumber: Twitter

Tweet yang viral di media sosial ni telah mendapat pelbagai reaksi lawak netizen yang curious kalau-kalau boleh makan atau tak makanan yang dah ditumbuhi kulat dan expired.

Sumber: Twitter

Senang citer kalau nampak makanan tu dah tak elok, buang ajelah ye gaiss!

Baca: Suka Makan Ramen? Baca Peringatan Penting Ni!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!