“Kuasa Allah!” – Wanita Maut Alami Kandungan Di Luar Rahim, Mengejutkan Bayi Membesar Selama 23 Minggu di Hati Ibu!

Bagi yang bakal bergelar ibu, proses kehamilan adalah perkara yang paling ‘magic’ dan luar biasa yang pernah berlaku kepada seorang wanita. Tapi kadang-kadang ada juga perkara tak dijangka berlaku ketika seorang wanita itu sedang mengandung.

Macam contoh, kehamilan di luar rahim. Perkara ni kira nightmare lah bagi mana-mana perempuan yang nakkan anak sebab ia boleh meragut nyawa.

Gambar hiasan

 

Alami pendarahan lepas 2 bulan tak datang haid, wanita disyaki alami kehamilan di luar rahim

Menerusi perkongsian di FB Public Health Malaysia, baru-baru ni, ada kisah yang agak rare mengenai kehamilan di luar rahim yang berlaku di Selatan Vietnam. Seorang wanita yang berusia 27 tahun katanya telah alami pendarahan selama beberapa hari.

Sumber: Facebook
Sumber: Blog

 

“2 bulan kemudian, pesakit datang semula ke hospital kerana masalah sama. Rupanya… ada bayi di bahagian hati ibu!” 

Tapi masalah wanita ni tak berhenti kat situ je iaitu lepas dia buat pembedahan. Dia datang semula 2 bulan kemudian mengadu sakit yang sama. Bila banyak gila pendarahan berlaku, barulah doktor dapat tahu rupanya ada bayi berusia 23 minggu yang sedang membesar di dalam hati ibu tersebut. Allahuakhbar! 

Lebih menyedihkan si ibu tak dapat diselamatkan akibat pendarahan yang teruk.

Sumber: Facebook

 

“First time dengar ectopic pregnancy di hati. Ingatkan kat tiub je” 

Rata-rata netizen dan mereka yang bakal bergelar ibu sangat takut dan tak percaya dengan kisah yang didedahkan ini. Apa-apapun ramai yang berpendapat semuanya berlaku atas kekuasaan Allah dan pasti ada sebab musabab yang jelas.

Berdoalah semoga kita dijauhi daripada kesakitan dan musibah seperti ini.

Sumber: Facebook

Semoga para ibu di luar sana sentiasa sihat dan bayi di dalam kandungan baik-baik je. Amin! 

Baca: Wanita Terberanak Waktu Kencing Ketika Kandungan 14 Minggu, Tukang Cuci Tak Sengaja ‘Flush’ Bayi

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!