in

Kerajaan & Jabatan Peguam Negara Setuju Mansuhkan Penjara Atau Denda Bagi Individu Cuba Bunuh Diri

Collage 13

Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Peguam Negara telah pun bersetuju untuk mansuhkan kesalahan jenayah bunuh diri.

Perkara ini disahkan sendiri oleh Timbalan Menteri Kesihatan Aaron Ago Dagang hari ini di Dewan Rakyat dan kini di dalam peringkat untuk dibawa ke Jemaah Menteri lapor FMT.

Peringkat seterusnya adalah untuk membawa usul ini ke Jemaah Menteri dan membuat pindaan kepada seksyen ini supaya orang yang cuba untuk membunuh diri tidak akan disabit lagi.”

Menurut Aaron Ago Dagang, pemansuhan Seksyen 309 ini telah lama dibincangkan oleh kerajaan dan selaras dengan strategi jangka panjang kerajaan bagi mengurangkan isu kesihatan mental dan bunuh diri dikalangan rakyat Malaysia.

553

Kalau diikutkan, sekarang ni sesiapa yang membuat percubaan bunuh diri dan selamat, mereka akan dihadapkan ke muka pengadilan dan jika bersalah boleh dihukum penjara sehingga satu tahun, denda atau kedua-duanya sekali.

Untuk pengetahuan korang, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah adalah antara ‘orang kuat’ dalam menjayakan pemansuhan jenayah bunuh diri ini.

Khairy dan Dr Hisham telah memberikan pandangan mereka mengenai perkara ini pada Hari Pencegahan Bunuh Diri Sedunia pada 10 September lalu.

 

Baca: Dr Hisham Dedah Statistik Mengejutkan, Tiga Bulan Pertama 2021, Malaysia Laporkan 4 Kes Bunuh Diri Sehari

Screenshot 2021 10 07 At 1.15.07 Pm

Sumber: mStar