“Kau mati lemas je la dik” – Cikgu Nak Bagi Tuisyen Free Siap Masak Lagi, Pelajar SPM Sorang Pun Tak Datang!

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Dalam musim exam Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) ni, ramai di antara pelajar pastinya berminat untuk ikuti kelas tambahan bersama guru masing-masing sebagai persiapan last minute mereka.

Namun tak sangka pulak ada sejenis pelajar SPM yang min rasa agak ‘biadap’ dan ‘kekwat’ ni tak datang kelas tuisyen free yang diadakan cikgu mereka! Sampai hati wehhh buat cikgu macam tu… 

 

“Kesian ibu. Try hard tolong students nak pass SPM… tapi masing-masing bagi taik” 

Menerusi perkongsian di Twitter, anak kepada cikgu ini meluahkan rasa tak puas hatinya kepada pelajar-pelajar SPM yang konon berjanji nak datang kelas tuisyen free yang diadakan ibunya tapi alih-alih sorang pun tak datang! 

Tambahnya, cikgu ini siap masak makanan dan tunggu sampai pukul 10 malam lagi tapi tak ada pelajar yang datang walaupun rumah mereka berdepan dengan rumah guru tersebut je! Ish, ish, ish! 

 

Sumber: Twitter

 

“Dorang sapa nak marahkan ibu?” 

Sungguhpun cikgu tersebut telah mendapat kecaman dari anak muridnya kerana tweet ini tersebar di media sosial, dia memilih untuk memaafkan mereka dan mengatakan tak semua anak muridnya jahat. Ada juga yang baik dan harap yang lain doakan mereka sukses.

Sumber: Twitter

 

“Masa nak SPM la paling takut nak sakitkan hati sesapa… sebab nak keberkatan belajar bertahun-tahun” 

Rata-rata netizen yang membaca kisah ni memang tak puas hati betul dengan sikap pelajar SPM cikgu tersebut. Kalau min dulu, semua cikgu min nak salam dan minta maaf takut ilmu tak berkat tau untuk jawab exam. Ini cikgu nak buat kelas tuisyen free pun mereka sia-siakan. Hmm… 

Sumber: Twitter

 

“Bila cikgu dah semangat nak tolong, anak murid pulak perangai macam c**ai” 

Sumber: Twitter

Apa-apapun min harap pelajar SPM yang lain janganlah berperangai macam ni ye. Hormat guru dan minta maaf dengan mereka sebelum nak jawab exam, barulah berkat ilmu tu. 

Nota: Gambar di atas sekadar hiasan

Baca: “The Melissa in your exam paper has nothing to do with me” – ‘Melissa SPM’ Buka Mulut

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!