“Jangan salahkah makhluk ghaib, jumpa doktor dulu untuk pemeriksaan…”

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:Masyarakat Melayu seperti semua sedia maklum memang kebanyakannya percaya akan alam ghaib dan kewujudan makhluk halus. Malah apabila seseorang ditimpa penyakit serius, perkara pertama yang mereka lakukan adalah merujuk kepada ‘ustaz’ atau bomoh yang boleh dipercayai. 

Pun begitu, tidak semua penyakit berpunca daripada gangguan makhluk halus atau ilmu hitam yang dihantar oleh manusia berhati busuk.

Doktor Khairul Hafidz di laman Twitter telah menceritakan pengalamannya berhadapan dengan kepercayaan masyarakat antara gangguan makhluk ghaib ataupun penyakit.

Sumber: Twitter

Terkena hembusan iblis!

Sumber: Twitter

Rupa-rupanya… hanya masalah alergi

Sumber: Twitter

Tak mahu berubat kerana sangka terkena buatan orang

Sumber: Twitter

Berubah perilaku lepas mandi sungai?

Sumber: Twitter

Jangan salahkan makhluk ghaib dulu!

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter

Perkongsian ini telah mendapat lebih kurang 3,800 retweet dan 2,400 likes. Apa yang dinyatakan Doktor Khairul Hafidz ini ada betulnya juga. Sebelum membuat apa-apa tindakan lanjut, lebih baik ahli keluarga pesakit rujuk doktor terlebih dahulu. Tak semua sakit harus dikaitkan dengan ilmu hitam kan?

Kalau dah tak ada ikhtiar lain untuk sembuhkan penyakit, rujuklah ustaz-ustaz yang bertauliah. Syirik kalau guna bomoh ni semua! 

Baca: “Bunyi ‘dia’ menangis tu ya Allah, bergema rumah..” – Pelajar Kongsi Kisah Gangguan di Rumah Sewa

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Syaida Ismail

Seorang yang suka berimaginasi dan amat meminati penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza. Mungkin kelihatan comel dan tidak merbahaya, namun amat menyukai novel bergenre aksi-thriller. Hati-hati!