in

“Islam ke kapir ni” – Cara ‘Reply’ Mesej Ejen Pelancongan Bila Pelanggan Nak Tanya Pakej Percutian Buat Netizen Meluat

Ejenpelancongan7

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Adab dalam komunikasi kenalah jaga, sikap profesionalisme yang tinggi perlu ada. Kalau tak, pekerjaan yang memerlukan interaksi dengan orang luar bukanlah pekerjaan yang sesuai buat diri seseorang itu.



Walau macam mana cara layanan pelanggan sekalipun, seeloknya harus bersabar. Tapi lain pula dengan kes ini, pelanggan tanya elok-elok tapi di balas dengan cara kasar hanya kerana tak bagi salam.

 

“Terjah macam orang tak ada iman”

Mula-mula ada pelanggan tanya berkenaan dengan pakej percutian, tiba-tiba di balas dengan kata-kata sinis.

Bahkan ejen tersebut siap viralkan lagi perbualan itu ke mesejnya menggesa agar orang luar supaya menjaga adab.

Tapi sebenarnya niatnya ini minta untuk bersikap profesional, kalau tak boleh nak bagi salam sekurang-kurangnya berilah kata sapaan kepadanya. Hmm, ada betul juga tu. Tapi memang kena reply macam tu ke? Siap sound tak ada adab!

Ejenpelancongan 1

Ejenpelancongan2
Sumber : twitter

Mesej yang dikongsikan melalui Twitter Syed Mohd Faiz ini menerima kecaman hebat oleh netizen, anggap cara layanan yang diberikan tidak profesional kepada pelanggan. 

 

Balas lah Assalamualaikum, bukannya tanya islam ke kapir. – Netizen

Ejenpelancongan6 Ejenpelancongan3 Ejenpelancongan4 Ejenpelancongan5

Hukum beri salam tu kan sunat, jawab yang wajib tapi kalau orang tu tak bagi memang kena marah ke? ‘Customer is always right’ betul tak?

 

Baca : Nak Tanya Harga Je, Tak Tentu Pasal Pelanggan Ini Kena Tarbiah Dengan Online Seller

Onlineseller12

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.