in

Doktor Ini Kongsi Info Untuk Ibu Mengandung yang Suka Minum Kopi

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Untuk seorang pencinta kopi, harinya pasti tidak lengkap kalau tidak menghirup secangkir kopi. Tapi untuk pencinta kopi yang sedang mengandung, ada baiknya berhati-hati dengan pengambilan kopi.


Menerusi akaun Twitter @DoktorSamhan ada berkongsi info berkaitan kopi untuk ibu yang sedang mengandung. Nak tahu apa yang doktor ini kongsi? Korang boleh baca rantaian tweet di bawah.

 

Berhati-hati dengan pengambilan kopi

Untuk ibu yang mengandung dan seorang pencinta kopi, ada beberapa perkara yang korang perlu ambil kira sebelum minum minuman kegemaran korang.

Sumber: Google Image

 

Risiko minum kopi

Seperti semua yang sedia maklum, kopi mengandungi kaffein. Kaffein ni selalu orang ambil untuk hilangkan rasa mengantuk. Tapi apa pula kesan kepada ibu mengandung kan? Teruskan bacaan anda.

Sumber: Google Image

Ohh banyak rupanya kesan sampingan kalau tak kawal pengambilan kopi kepada ibu mengandung. Satu cawan kopi tu ada lebih kurang 140mg kaffien, baru tahu. 

 

Pengambilan kaffien ketika mengandung

Kalau boleh elakkan pengambilan kopi ketika 12 minggu pertama kehamilan atau trimester pertama.   Untuk kebaikkan kandungan korang jugak kan.

Sumber: Google Image

Kalau craving jugak time trimester pertama tu, korang boleh ganti pengambilan kopi atau kaffien dengan jus buah atau minuman lain tanpa kaffien. Lepas tempoh tu baru boleh minum semula kalau rasa hidup tak lengkap tanpa secawan kopi.

Korang boleh share info ni kat kawan-kawan korang yang tengah mengandung dan peminat tegar kopi untuk manfaat dorang.

 

Baca: Kopi Joss Yogyakarta: Letak Arang Panas Dalam Kopi Untuk Rasa Unik Jadi Pilihan Ramai

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.