in ,

‘Cyanide’ : Kaitan Perang Dunia I Dan II Dengan Isu Sungai Kim Kim, Ini Hal Serius Jangan Ambil Mudah!

Sejak akhir-akhir ini nama Pasir Gudang di Johor cukup femes bukan sahaja di media arus perdana tapi juga di media sosial. Mana taknya sehingga kini dilaporkan hampir 3,000 orang menjadi mangsa pencemaran udara akibat pembuangan sisa bahan kimia di Sungai Kim Kim.

Mesti korang tertanya-tanya kan apa kaitan Cyanide, Perang Dunia I & II dengan Sungai Kim Kim? So let’s check it out!

Perkongsian ini admin ambil dari facebook Rosli Abdul Jalil yang admin rasa patut korang baca dan fikir-fikirkan bersama since isu pencemaran Sg Kim Kim ni masih lagi menjadi perhatian seluruh negara.

Saya dapat merasa sesuatu yang tak kena dan berpendapat gas yang lebih merbahaya terdapat di situ

Sumber : Google

Ha! Bahaya kan?

Mesti korang nak tau apa kaitan Sungai Kim Kim ni dengan World War I & II. Sebenarnya waktu Perang Dunia ‘Cyanide’ ni ada juga digunakan iaitu sebagai senjata kimia yang memusnahkan banyak nyawa dalam jumlah yang besar..woahhhh! Scary..

Sumber : Google

Ini tanda-tanda kalau korang keracunan gas ‘Acrylonitrile’

Punya bahayanya gas ni, ia akan tampilkan simptom-simptom pada badan dengan segera malah pada jangka masa panjang, ia akan beri kesan buruk dan membahayakan!

**Kalau pernah diguna waktu World War, memang bahaya lah citer dia

Sumber : Google

Kanak-kanak & ibu mengandung paling terkesan Cyanide sebab…

Menurut posting tersebut, golongan yang paling terkesan akibat pencemaran tersebut adalah kanak-kanak berbanding golongan dewasa.

Selain itu golongan ibu mengandung juga perlu berjaga-jaga kerana sekiranya terhidu gas tersebut ia boleh menyebabkan masalah kepada janin dalam kandungan.

So guys yang ada kat Pasir Gudang, hati-hati okay! 

Baca : Tragedi Bhopal : Gas Maut Manoetilamin Ragut 35,000 Nyawa, Kemalangan Industri Paling Tragis Dalam Sejarah Peradaban Manusia