in

“Boleh kawal guna phone je” – Pemuda Kongsi Teknologi ‘Berkebun Atas Talian’

Kebun 5

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Tak dapat dinafikan, banyak teknologi moden zaman sekarang ini telah memudahkan diri kita. Lebih seronok jika ia boleh digunakan dalam pekerjaan seharian tanpa perlu seseorang itu bersusah payah memerah keringat.


Teknologi berkebun guna aplikasi?

Satu video perkongsian oleh @irfansallal yang menggunakan teknologi ‘berkebun atas talian’ di kebun sayur miliknya. Ada beberapa teknologi yang disambung dengan internet dan beberapa alat di kebun, Irfan mampu mengawal kebunnya menggunakan telefon pintar.

Artikel berkaitan: Google Bakal Keluarkan ‘Genesis’, Guna Teknologi AI Untuk Hasilkan Berita

Artikel berkaitan: Pakar Ramal Teknologi AI Bakal Jejas Peluang Pekerjaan Rakyat Malaysia Dalam 9 Industri Ini

Kalau aku dekat UK pun aku masih boleh berkebun. Satu benda yang best tentang berkebun cara moden ni kan, kau boleh guna teknologi.

Irfan turut menunjukkan cara dia mengawal paip air melalui aplikasi dalam telefon pintarnya asalkan ada sambungan internet di tempat tersebut.

@irfansallal

Bertani pun dah boleh online sekarang tau !!

♬ original sound – Irfan Sallal – Irfan Sallal

Guna teknologi netafirm

Selain itu, Irfan juga berkongsi ilmu mengenai teknologi netafirm yang mana ada satu paip halus yang disambung pada beberapa buah pokok yang telah disusun di dalam kebun. Dapat dilihat juga, ada satu alat yang dibenamkan dalam tanah pokok tersebut.

Menurutnya, fungsi netafirm itu adalah untuk menyamaratakan tekanan air sebelum air yang terkumpul dapat disiram pada pokok-pokok secara serentak.

Benda ni bagus sebab nak pastikan air sekata keluar. Takdelah situ air masuk, situ je dapat air banyak.. yang hujung (jauh dari paip) tak dapat air.

Selain itu, dapat diketahui juga berapa jumlah air yang digunakan dalam masa seminit untuk menyiram pokok-pokok menggunakan teknologi netafirm.

Tambah Irfan, teknologi ini sebahagian daripada Internet of Things (IoT) yang mana sesebuah teknologi boleh dikawal hanya menggunakan capaian internet.

You perlu tenaga kerja sikit… bakinya semua automatik termasuklah bacaan baja, pH, EC dan lain-lain. Jadi senanglah sebab aku boleh kawal kerja aku.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen teruja melihat teknologi yang dipasang di kawasan kebun tersebut.

Kebun 1

Menarik cara ni.. boleh jimat masa dan tenaga!

Sumber: TikTok

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.