in

Benjol Di Kepala Rupanya Tanda Kecacatan? Ini Sebab Ikan Flower Horn Bahaya Dimakan & Tak Boleh Dilepaskan Ke Sungai

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Admin rasa macam dah lama jugak kita tak dengar pasal ikan Flower Horn ni kan? Dulu pada satu masa, ikan ni agak famous lah sebab orang beli buat perhiasan dan ada katanya goreng buat makan.


Tapi pendedahan seorang individu di Twitter ini berkenaan ikan tersebut mungkin akan buat korang ragu-ragu atau terkejut tentang apa sebenarnya ikan Flower Horn ni. Jom kita baca!

 

Flower Horn sebenarnya ikan ‘man made hybrid’, horn atas kepala satu kecacatan?

Ikan Flower Horn ni memang cantik kalau kita tengok kat akuarium kan? Tapi korang tahu tak, ikan ni ikan hybrid buatan manusia. Maksudnya pada asalnya jenis ikan ni tak wujud pun tapi ia dikahwinkan dengan pelbagai jenis ikan lain sampailah wujud speciesnya ni.

Lagi satu yang menarik, horn yang unik atas kepalanya tu pulak disebabkan kecacatan gara-gara hybrid tu lah. Oh baru tahu! 

Sumber: Twitter

 

Ikan Flower Horn tak tepati ciri-ciri nak dibuang dalam sungai dan tak sesuai dimakan

Sumber: Twitter

 

“Jangan lepaskan di perairan umum ye. Bela lah sehingga ikan tu mati” 

Sumber: Twitter

Terkejutkan? So bagi sesiapa yang ada ikan Flower Horn ni, tolonglah jangan lepaskan kat sungai. Lagi satu jangan goreng ikan ni buat makan ye. Bahaya kita tak tahu pada ikan yang hybrid ni. 

Baca: Pulau Boracay dan Maya Bay Ditutup Bakal April dan Jun 2018, Ini Sebabnya

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.