in

Barang Elektrik Rosak Sebab Banjir? Mungkin Korang Boleh Try Cara Ini

Collage 47

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Antara kerugian terbesar bila banjir berlaku dah tentulah peralatan elektrik yang rosak akibat dinaiki air seperti peti ais dan mesin basuh.



Baru-baru ini, Zakat Selangor melalui Twitter rasmi mereka telah kongsikan cara-cara untuk selamatkan barang elektrik yang rosak ni.

Fhnyopuuyagonsd

Menurut Zakat Selangor, kaedah yang dikongsikan ini telah pun dicuba dan semuanya kembali berfungsi seperti sediakala.

Anda yakin, insya Allah perkakasan elektrik anda mampu berfungsi kembali.. kami dan cuba ujinya sebentar tadi. Alhamdulillah semua kembali berfungsi, peti sejuk, kipas, dan mesin basuh. Alhamdulillah jimat wang untuk beli baru. Jangan terus dibuang.”

Jadi kalau korang ada barang-barang elektrik yang telah dimasuki air, korang pun boleh cuba ikut cara-cara dekat bawah ni:

1. Bersihkan semua bahagian barang elektrik

2. Jangan terus hidupkan barang elektrik yang masih basah

3. Biarkan barang elektrik kering dahulu terutamanya bahagian elektronik

4. Bersihkan guna penyembur khas (throttle body spray) pada bahagian elektronik.

Fhnyopuucaqqm9H

5. Akhir sekali biarkan barang kering semula sebelum hidupkan.

Cara guna:

1. Peti ais (sembur pada bahagian elektronik sebelah tabung gas)

2. Mesin Basuh (sembur pada sambungan wayar pada motornya dan sekitar kawasan belting motor dan elektronik sebelah atas dan buka terlebih dahulu) elektronik mesin basuh biasanya memang disalut getah dan tak terkesan bila terendam dalam air.

Jadi korang janganlah buang dulu peralatan elektrik tu, guna cara ni dulu okay?

 

Baca: Risau Mesin Basuh & Peti Sejuk Rosak Bila Banjir Berlaku? Ikuti Tips Ini…

Screenshot 2021 12 29 At 2.57.13 Pm

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.