in

“Aku rasa ni reason utk break paling berilmiah” – 11k Retweets Di Twitter, Kisah Putus Cinta Sebab Pasangan Anti-Vaksin & Flat Earther

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

“Sebanyak 1.5 juta kematian boleh dielakkan jika kesedaran global untuk mengambil suntikan vaksinasi meningkat,”


Memtik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) suntikan vaksin merupakan antara cara paling kos efektif untuk mengelakkan jangkitan penyakit selain membantu mengurangkan antara 2-3 juta kematian setiap tahun.

Bagaimanapun wujud kumpulan antivaksin yang tanpa henti menyebarkan dakyah mengelirukan kepada orang awam berkaitan suntikan imunisasi tersebut.

Paling tak masuk akal bila ‘golongan’ ini mendakwa yang vaksin digunakan berasal daripada sumber tidak halal dan mengandungi DNA babi, padahal Kementerian Kesihatan sebelum ini sudah mengesahkan yang ianya bebas daripada unsur haram.

 

I mintak break, she’s an anti-vaccine and flat earther…saya tanjat!

Namun kisah yang dikongsikan gadis ini di twitter sedikit berbeza, screenshot whatsapp dia dengan rakannya mengenai ‘anti vaccine and flat earther’ mengundang pelbagai reaksi netizen.

Sejak ia dimuatnaik pada 17 Ogos, posting tersebut sehingga kini mendapat hampir 11k retweets dan 6.6k likes di twitter.

Rata-rata bersetuju dengan tindakan kawan gadis tersebut, malah memuji kesedarannya untuk bertanyakan kepada pasangan adakah dia seorang anti-vaccine dan flat earther.

Malah siap ada yang kongsi screenshots masing-masing berkaitan isu tersebut…masing-masing taknak kalah weh! kahkah

 

“Sbb xnak diorang mati…”

Sumber: Twitter

 

“My tummy not even flat how tf could I think about the earth is flat?”

Sumber: Twitter

 

“Tak…i uncle dia”

Sumber: Twitter

 

“Alergic ke? Apa benda tu?”

 

Sumber: Twitter

 

“Tu org bodo otak penuh anai-anai je anti vac”

Sumber: Twitter

 

Hah! Korang yang mana?

Baca : Kenapa saya yg kena hadap bukan org lain- Perkongsian Ibu Kehilangan Anak Akibat Difteria, Tidak Divaksin Buat Ramai Menangis.

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.