in

10 Fakta Kenapa Jangan Beri Anak Makan Mi Segera

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Mi segera adalah makanan yang betul-betul menjimatkan. Bayangkan dengan harga kurang daripada RM5, kita boleh dapat 5 bungkus mi segera. Makanan yang simple macam tu memang boleh mengenyangkan perut yang tengah lapar.


Namun, korang tahu tak sebenarnya mi segera ni sebenarnya tak elok, lebih-lebih lagi kepada anak kecil. Untuk mengetahui lebih lanjut kenapa jangan bagi anak makan mi segera, korang boleh tengok rantaian tweet oleh @DoktorSamhan kat bawah ni.

 

Risiko obesiti dan masalah lain

Apa jua makanan yang kita ambil, tetap ada risiko jika diambil secara berlebihan. Tapi mi segera ada risiko yang lebih tinggi

Gambar Hiasan Sumber : Google Image

Sedap memang sedap. Tapi kena beringat juga akan risiko yang anak kita akan hadapi kalau kita bagi makan mi segera dengan kerap.

 

Risiko depresi & gangguan visual

Selain daripada obesiti dan masalah kronik yang lain, pengambilan mi segera boleh akibatkan depresi juga tau!

Gambar Hiasan Sumber : Google Image

Untuk dewasa pun tak berapa elok mi segera ni sebenarnya, boleh terdedah dengan masalah alahan kulit juga.

 

Wax dalam mi segera

Gambar Hiasan Sumber : Google Image

 

Penghadaman tidak teratur

Untuk anak-anak bawah 5 tahun yang makan mi segera ni boleh jadi penghadaman tidak teratur dan kembung perut.

Gambar Hiasan Sumber : Google Image

Nak makan boleh, tapi beringat ye. Kalau boleh jangan biasakan anak-anak makan mi segera kerap sangat. Banyak kesan sampingan daripada kekenyangan yang sementara tu. 

 

Baca: “Silap ni… patut jual kat Yahudi”  Netizen Kecam Aliff Syukri Minta Pembeli Menabung Dulu Untuk Beli Mi Segera RM16.90

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.