in

Throwback! Ada Lagi Tak Budak-budak Sekarang Main 5 Jenis Mercun Ni Eh?

Mercun

Bila dah kena PKP ni, sambil min duduk termenung dalam bilik tak dapat balik raya, tiba-tiba terkenang zaman kecil-kecil dulu.

Ikut ayah balik kampung malam raya, bila dah sampai, tengok ada banyak pelita tersusun di halaman rumah arwah tok, bila dapat berkumpul dengan sepupu sepapat, pasti akan ada seorang pakcik yang offer bunga api dengan mercun kan?

Sebagai kanak-kanak, tipulah kalau kita tak excited bila nampak semua  ni kan? Cuma bila dah dewasa ni, min terfikir ada lagi tak budak-budak di zaman gajet ni masih main mercun-mercun macam zaman kita ni eh?

 

1. Bunga api asap

270600 10151729458694727 1336057199 N

Tengok gambar ni je terus min dapat imagine bau ‘wangi’ belerang dia, ini lah bunga api paling legend sambil berlari di halaman. Teringat lagi masa kecil, kita kena bahagikan dengan orang lain, lebih-lebih lagi orang ramai. Segulung tu boleh dikatakan mahal masa zaman min dulu.

 

2. Bunga api asap sate

Blogger Image 1814732992

Kalau kat atas tu dah rasa mahal, apatah lagi yang ni, yang ini min siap simpan elok-elok dekat bawah bantal bila dapat, suka sangat tengok api dia bertukar warna lepas bakar, cuma apa fungsi kertas kuning kat atas tu eh? Bila min bakar dengan harapan nak hidupkan bunga api tu susah sangat nak jadi.

Tapi yang penting asap kat halaman tu dah macam orang buat fogging dah, lepas tu ada lah sorang makcik “jangan main dekat dengan kereta tu!”

 

3.  Mercun papan/padi

2007101911301310

Ini paling legend kalau sebelum dapat duit raya min akan pisahkan jadi satu-satu, bakar lepas tu campak, tapi kalau dapat duit raya baru lah bakar satu papan, lagi padu kalau jumpa tin milo lepastu bakar kat dapat tu sebelum telungkupkan.

Kalau tak silap min kalau masih diikat macam gambar kat atas namanya mercun papan, tapi kalau dipisahkan tu namanya jadi mercun padi kan? Betulkan min, kalau min salah.

 

4. Mercun roket

2007102216579399

Masa ni, kita bakar lepastu kena lari jauh-jauh sebab min ni jenis penakut sikit, selalu bunyi mercun ni akan dengar lepas kita dah habis buka puasa kan? Ahh, rindunya zaman-zaman ini bunyi mercun roket sambil duduk depan rumah ada lampu kelip-kelip dekat keliling rumah.

 

5. Mercun naga

Dsc06269C

Haaa, ni fav min dulu, bila pergi kedai runcit je min rambang mata tengok warna-warna dekat mercun ni, bila min beli satu paket ni, min akan bakar warna-warna yang min kurang gemar tu, warna merah biru min akan simpan dulu. Suka betul mercun ni, bila bakar je dia akan meletup bayak kali tu.

Lagi fav min adalah mercun gasing, mercun lalat, tengok dia terbang-terbang tu, mercun yang min paling takut adalah mercun ketupan dan juga mercun bola sebab bunyi dia mesti akan buat orang terkejut lagi.

Masa kecil-kecil dulu, kitaorang selalu kena marah sebab main mercun bola ni.

 

Baca : Throwback Kenangan Raya Yang Kita Rindukan Sebelum COVID 19 Melanda Dunia

Raya 1

Sumber: Blog
Sumber: Blog
Sumber: Blog
Sumber: Blog
Sumber: Blog