in ,

TERKINI : Pasar Di Jalan Othman Ditutup Lepas Peniaga Ikan Disahkan Positif Covid-19

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Pasar basah yang popular yang dikenali sebagai Pasar Besar Jalan Othman secara rasmi ditutup oleh pihak berkuasa kesihatan hari ini setelah seorang peniaga didapati positif Covid-19.


Johary Anuar, pegawai daerah Petaling mengatakan bahawa peniaga tersebut positif mendapat virus pada 24 April dalam kenyataannya.

 

Kami dimaklumkan bahawa peniaga berusia 51 tahun itu adalah sebahagian dari kluster pasar borong Kuala Lumpur kerana peniaga itu pergi ke pasar borong untuk mendapatkan bekalannya. Di pasar ini di sini, peniaga itu di bahagian ikan”. Kata Johary seperti menerusi Malay Mail.


Sebelum pasar basah Jalan Othman ditutup, pasar Taman Megah juga ditutup semalam setelah seorang peniaga berusia 49 tahun dari bahagian sayur-sayuran dilaporkan positif akibat virus tersebut.

Pemeriksaan akan dijalankan untuk pasar Taman Megah pada pukul 9 pagi esok (28 April) sementara pasar basah Jalan Othman akan menjalani pemeriksaan pada hari Rabu (29 April) jam 9 pagi.

“Bagi bahagian yang terjejas seperti bahagian ikan di pasar basah Jalan Othman dan bahagian sayur-sayuran di pasar Taman Megah, wajib bagi semua peniaga di bahagian ini untuk hadir untuk pemeriksaan,” tambah pegawai itu dalam kenyataannya.

Pihak berkuasa juga telah menasihati mereka yang mungkin ada kontak dengan peniaga dalam tempoh di bawah untuk segera mengunjungi klinik kesihatan Kelana Jaya SS6 dan Taman Medan untuk pemeriksaan:

  • Pasar basah Jalan Othman dari 5 April hingga 18 April
  • Pasar Taman Megah dari 11 April hingga 25 April

Pasar basah Jalan Othman menempatkan sejumlah 578 peniaga pasar, termasuk 21 peniaga sahaja dari bahagian ikan.

 

Baca : PENTING! 5 Jalan Di Petaling Jaya Akan Ditutup Bermula 12 Tengah Malam Ni

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.