in

“Keseluruhan Uptown ini adalah ‘bahan bakar'” – Bomba Siasat Punca Kebakaran Uptown Damansara

Cats 41

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Di mana saja kita berada, faktor keselamatan perlulah diutamakan. Ini kerana, bencana dan malapetaka boleh berlaku bila-bila saja tanpa kita sedarinya.


Semalam, satu insiden menggemparkan berlaku di Uptown Kota Damansara apabila bazar larut malam itu hangus terbakar sehingga memusnahkan kira-kira 20 gerai dan satu gimnasium.

@am.kenzo

Info info uptown kd terbakar , semoga semua terselamat #foryoupage #xyzabc #fyp #freepalestine #uptownkotadamansara

♬ original sound – Nsrl.azm – Nsrl.azm

 

Menurut Ketua Bomba dan Penyelamat Zon 1 Shah Alam, Ahmad Zaidi Safuan, kawasan bazar tu memang penuh dengan bahan mudah terbakar. Disebabkan tu, api merebak dengan cepat dan pihak bomba juga terpaksa menggunakan teknik kepungan untuk padam kebakaran.

“Keseluruhan (kawasan) Uptown (Kota Damansara ) ini adalah ‘bahan bakar’, ketika pasukan penyelamat sampai api marak dengan besar dan kita terpaksa menggunakan teknik kepungan untuk padam kebakaran.”

1B0B2B80 F9B5 4E52 Bf9D 337B187Fea5E 1

Tambahnya lagi, kawasan bazar ini ditutup bagi memberi laluan kepada siasatan punca kejadian yang dijangka selesai pada hari esok.

Artikel berkaitan: “Dari Kelana Jaya pun boleh nampak” – Kilang Perabot Terbakar, Boleh Nampak Asap Hingga 5 KM

Artikel berkaitan: “Terima kasih, Uptown Danau Kota” – Bakal Pindah Ke Lokasi Baru Selepas 14 Tahun Beroperasi

Sementara itu, menurut pemilik gimnasium di situ, asap tebal bermula dari sebuah gerai yang merebak sehingga ke gimnya. Ketika itu, terdapat 15 orang yang sedang bersenam dalam gim tersebut.

“Melihat asap itu, saya masuk ke kawasan bazar dan lihat asap itu datang dari sebuah gerai yang terletak berhampiran dengan gimnasium saya.”

“Ketika itu terdapat kira-kira 15 orang sedang bersenam dalam gimnasium dan ketika api mula marak, mereka turut sama membantu saya untuk mengeluarkan alat senaman lain. Mereka turut membantu peniaga berhampiran menyelamatkan barangan perniagaan mereka daripada terbakar.”

Bagaimanapun, dia lega kerana kejadian ni berlaku pada hari minggu. Katanya, bazar itu akan sesak dengan orang ramai serta banyak kenderaan parking di tepi jalan pada hujung minggu. Walaupun kawasan uptown itu musnah teruk namun, tiada kematian yang dilaporkan.

Sumber: Berita Harian, TikTok

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.