in

“Tak ada bukti pun ia effective” – Pakar Kesihatan Dakwa Pakai Mask Di Tempat Awam Belum Tentu Bantu Cegah Coronavirus?

Mask

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Britain disandarkan untuk “beberapa kematian” kerana bilangan orang yang dijangkiti dengan coronavirus di seluruh UK meningkat kepada 53 orang.Buat masa ini, bilangan jangkitan Coronavirus di UK telah meningkat kepada 53 orang. Pakar-pakar kesihatan telahpun memberi amaran bahawa bilangan orang yang didiagnosis dengan virus itu akan meningkat pesat dalam tempoh enam minggu akan datang.

 

Virus boleh dijangkiti dengan mudah 

Profesor Chris Whitty, Ketua Pegawai Perubatan Kesihatan Awam England, telah memberi amaran bahawa wabak ini ‘berkemungkinan’ menyerang seingga 80% penduduk.

Perkhimatan Kesihatan Nasional (NHS)  telah mengisytiharkan kecemasan tahap empat akibat coronavirus, yang juga dikenali sebagai Covid-19, dan pelan tindakan UK memberi amaran bahawa ada pekerja mungkin tidak perlu hadir ke tempat kerja pada tahap tersebut.

Malah, Prof Whitty memberi juga amaran bahawa NHS akan menghadapai satu tekanan besar untuk merawat pesakit – tetapi  merekamenegaskan bahawa akan cuba sedaya upaya membendung..

Coronavirus boleh berjangkit melalui titisan virus yang terdapat dalam lendir dan air liur, ketika orang batuk, bersin, ketawa, bernyanyi, bercakap dan bernafas.

Untuk masuk ke dalam sistem badan, ia perlu masuk melalui hidung, mata atau mulut dan dianggap batuk dan bersin adalah cara yang paling biasa untuk titisan ini untuk disebarkan.

Virus ini  juga dapat bertahan selama antara 2 hingga 9 jam pada permukaan seperti logam, kaca dan plastik.

KIta sendiri dapat lihat sekarang, ramai orang yang memakai topeng ketika mereka berada di tempat awam.

Sekaligus, bekalan topeng sekarang semakin berkurangan apabila orang ramai membuat tawaran untuk melindungi diri mereka daripada coronavirus.

 

Pakai topeng beum tentu berkesan?

Walau bagaimanapun, pakar-pakar telah mengatakan bahawa topeng adalah tidak perlu dipakai ketika di tempat awam.Huh?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Bahagian Kesihatan Awam England dan NHS semua menekankan bahawa tiada bukti bahawa topeng adalah berkesan apabila dipakai di luar.

Dr Jake Dunning dari Public Health England, memberitahu bahawa bukti memakai topeng untuk cegah virus itu tidak cukup kukuh.  

.Jimmy Whitworth, profesor kesihatan awam antarabangsa di London School of Hygiene dan Tropical Medicine, juga mengatakan terdapat bukti tak cukup kukuh bahawa topeng akan membantu pencegahan, dan lebih baik digunakan oleh mereka yang sudah mempunyai virus untuk mencegahnya menyebar.

Ini kerana, pakar perubatan yang rapat dengan pesakit coronavirus biasanya akan memakai topeng lebih tebal, yang boleh protect daripada zarah yang tidak diingini dan ianya khusus dipasang pada wajah pemakai.

Nasihat rasmi dari WHO berkata:

“Jika anda sihat, anda hanya perlu memakai topeng jika anda menjaga seseorang yang disyaki jangkitan 2019-nCoV.”

“Topeng hanya berkesan apabila digunakan jika dilakukan bersama pembersihan tangan yang kerap dengan gosok tangan berasaskan alkohol atau sabun dan air.”

 

Baca : “Seram tengok”- [VIDEO] Puluhan Mayat Dipercayai Korban Coronavirus Dibiarkan Atas Lantas Hospital Iran

Isazubir

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.