“Solat jgn tinggal, aurat jaga, buang ego maafkan semua”-Doktor Kongsi Pengalaman Berdepan Kes Kematian Tak Kenal Usia

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Saban hari ada sahaja kisah kematian yang kita dengar atau baca yang berlaku di negara ini. Malah kadangkala ia berlaku tanpa dijangka atau lebih tepatnya secara tiba-tiba.

Hakikatnya tiada siapa boleh mengelak saat ajal datang menjemput kita walau dimana kita berada, walau apa yang kita lakukan waktu itu, mati itu PASTI!

Seorang Doktor di Hospital di Shah Alam, Faiz Mashood telah memuatnaik pengalamannya berkaitan isu ini di facebook yang mana dia acapkali berdepan kes yang melibatkan kematian mengejut dan tidak mengenal umur.

Sumber : Facebook

Perkongsiannya ini sehingga kini telah mendapat 27k shares walaupun baru dimuatnaik pada 5 Mac lalu..benda baik mesti ramai nk kongsi kan?

Kat ed ni macam2 jenis kematian ada

Sumber : Facebook

Kat bawah ni merupakan perkongsian Faiz sepanjang kerjayanya sebagai Doktor. Malah dia sendiri merasakan adakalanya apa yang berlaku adalah ‘suratan’ namun ada juga yang dianggap ‘keajaiban’.

 

Buat cpr 30 min still nadi xde, announce death

“24tahun sampai2 nadi da xde. Taktau sebab. Known case of asthma je. Buat cpr 30min still nadi takde. Announce death. Thats it. Kalau aku ditakdirkan mati umur 24tahun, aku taktau apa je jasa yang aku dah buat. Im not judging others, just talking about myself”.

Baby 1 yr old sawan sejam tak berhenti-henti

“……terpaksa intubate takut brain injury. Kalau lama sgt sawan otak kurang oksigen bole jadi cacat/disturbed development. I dont know what happen then to this baby. I hope baby is well”.

Baby 5 tahun datang tak sedar, buat cpr 10min tapi….

“Baby 5months old datang unconscious. Team paramedic dah start cpr 10minit. History dari babysitter baby tersedak susu. Cpr 30minit. No sign of life. Annouced death. Anak sulung. Parents menangis teresak2”.

Hebat Allah, jantung dah stop beating pun Dia boleh dtgkan balik dalam 10 saat je

Pakcik datang nadi 28 je. Sikit lagi nadi nak kosong. Nadi kosong means no heart beat. Normal range 60-100. Bagi treatment tiba2 nadi hilang. Pacik unconscious. Start cpr. 10saat cpr tiba2 terkejot. Nadi dtg balik. Hebat Allah. Jantung da stop beating pun Dia boleh datangkan balik dalam 10saat je”.

Pakcik 60 tahun datang tak sedar diri, rupanya cuba bunuh diri

“Pacik 60tahun unconscious. Cpr ongoing. Cubaan untuk intubate x3 fail. Langsung tak nampak ruang untuk masuk ETT(endotracheal tube). Baru perasan kesan jerut di leher. Rupa nye pacik jerut leher untuk bunuh diri”.

Remaja 16 tahun ada brain injury serius, tak sempat ke ot adik pulseless

“Adik 16tahun. Kawan bonceng motor. Adik terjatuh ke belakang kepala terhantuk jalan. Tak pakai helmet. Datang ke ED pupils dilated 4mm. Tanda dah ada brain injury yang agak serius. Ct brain memang ada intracranial bleed. Agak besar. Cerebral edema, otak nampak bengkak. Transfer ke hospital sg buloh untuk pembedahan otak emergency. Belum sempat ke ot adik pulseless (tiada bacaan nadi) di ED hosp sg buloh. Cpr 30mins. Asystole. Announced death”.

Faiz berkata ramai salah anggap yang zaman muda remaja inilah waktu paling baik untuk enjoy konon hidup masih panjang sedangkan ramai yang mati muda tanpa sebab.

Sebaliknya Faiz mencadangkan supaya memanfaatkan hidup dengan melakukan aktiviti berfaedah dan niatkan perkara baik dalam melakukan sesuatu perkara.

Kita ni muda2 terlalu nak enjoy. Konon hidup masih panjang. Padahal berapa ramai mati muda tanpa sebab. Dah mati its either 2 je tempat kita. Lepastu 24h kita sibuk dgn kerja la cari duit la famili la entertainment etc

So try to make 24h meaningful. Solat jgn tinggal aurat jaga maafkan semua org jgn panjang2kan gaduh buang ego . Benda ni semua no use. Menyusahkan kehidupan kita lepas mati je. Kalau 24h sibuk kerja niatkan kerja kita tu lillahitaala nak tolong org nak tolong famili or apa2 niat yg baik. Berapa ramai pergi balik kerja tanpa apa2 niat so kerja hanya dtgkan gaji takdtgkan pahala. Gaji habis kejap je. Pahala tu je yg kita bole buat bekalan.

Selamat malam kawan2. Saya doakan semua berjaya dunia dan akhirat.

Baca : Ce hidupkan Mandela, kalau betul ko terer Dakwa Miliki Mukjizat Hidupkan Orang Mati, Paderi Ni Diberi Cabaran Tak Masuk Akal

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.