“Serius lah” – Pensyarah UMT Dakwa Ikan Singgang Boleh Jadi Penawar Covid-19

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Ikan singgang merupakan satu masakan tradisi negeri-negeri di Pantai Timur. Bahan-bahan yang terdapat di dalam masakan singgang didakwa mampu menjadi penawar kepada virus Covid-19. Betul ke?

Admin pun tertanya-tanya gak. Tapi lepas tengok video @IniAlannn kat Twitter, lagi bertambah keliru. Kalau korang nak tahu cerita, cuba tengok video kat bawah ni.

 

Serius lah?

Menurut Pensyarah Fakulti Perikanan dan Sains Makanan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Dr Azizah Mahmood, “Ikan singgang berpotensi untuk merawat penyakit Covid-19 kerana mengandungi pelbagai ramuan dan bahan yang mampu untuk menghapuskan mikrob.”

Kalau ikut dalam video tu. hampir semua masakan melayu ada guna bahan-bahan tu. Entah lah admin pun tak sure sebab admin bukan saintis. 

Okay netizen yang belajar sains tu boleh kot join perbincangan dorang ni. Admin setuju yang bab bahan makan tu je. 

Wah tambah budu baru lagi kuat kan. Siap lari terus corona tu dengan bau budu. Memang extra shield lah!

Untung lah korang yang selalu makan singgang tu. Admin boleh je makan, tapi tak berapa kena dengan tekak. Mungkin lepas ni kena banyakkan makan singgang lah kot. 

 

Baca: “Bagus kedutaan Malaysia” –  Netizen Tersengih Tengok ‘Care Pack’  Covid-19 Kepada Rakyat Malaysia di Itali

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Fahmy Rosli

Seorang Chef, pendengar muzik indie tanah air dan peminat tegar Kugiran Hujan. Optimis dan berwawasan. Motto hidup; “Mana ada perjuangan yang patah”.