in

“Puncanya kecik je” – Bermula Di Celahan Batu, Netizen Terkejut Tengok Permulaan Sungai

3Air

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Kalau korang pernah pergi ke sungai, ada tak terlintas dalam fikiran korang, dari mana punca air sungai yang mengalir tu. Ada yang cakap dari air terjun, tapi dari mana air terjun tu datang.



Persoalan korang bakal terjawab kat bawah ni. Menerusi satu video yang dimuatnaik di Twitter @darkisthenite, korang boleh tengok ada seorang lelaki yang tunjuk punca dari mana air sungai mengalir. Rupanya punca air sungai adalah dari celahan batu je. Tak percaya? Korang boleh tengok video kat bawah ni.

 

Puncanya kecik je

Maha Suci Tuhan, kejadian alam dari sekecil-kecil air yang mengalir dari celahan batu tu dapat memberikan manfaat kepada banyak makhluk di dunia ini. Hebat betul ciptaan Tuhan.

Screenshot 2021 12 04 At 11.01.49 AmIni dulu kita ada belajar dalam subjek sains. Tapi tak adalah detail sangat sampai macam dalam video ni. Dah tengok video ni baru tahu punca sebenar air sungai.

Screenshot 2021 12 04 At 11.02.12 AmMin pun baru tahu. Terima kasih sebab share ilmu dengan semua orang. Ilmu macam ni kena tengok depan-depan baru betul-betul faham. 

Screenshot 2021 12 04 At 11.02.34 AmAir mata air ni memang keluar dari celahan batu. Seronok rasa bila akhirnya dapat tahu punca air sungai yang mengalir. 

Untuk korang yang nak mengetahui lebih lanjut mengenai ilmu hutan seperti yang dikongsi oleh pemilik video, korang boleh tengok dekat YouTube beliau di Syafiqi Zakaria Channel.

Screenshot 2021 12 04 At 11.15.53 Am

 

 

Baca: [VIDEO] Detik Cemas Anak Hampir Hanyut Dibawa Aliran Sungai Masa Duduk Atas Pelampung

Screenshot 2021 12 04 At 11.07.07 Am

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.