in

“Minta aku bayar dulu..Bila nak claim cakap tak boleh” – Insurans Tak Boleh Pakai, Buat Sampah Bila Nak Guna

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Memegang polisi insurans adalah satu keperluan bagi setiap individu agar dapat perlindungan dan tanggungan daripada syarikat tersebut jika berlaku sesuatu pada diri kita. Lebih-lebih lagi zaman sekarang yang serba serbi mahal ni.


Tapi kalau nak pilih, kena faham betul-betul fungsi dan manfaat yang mereka sediakan. Kalau terlalu mudah terpedaya dengan kata-kata ejen, inilah yang akan terjadi..

Tujuan wanita ini ambil insurans untuk meringan beban, tapi makin bertambah pula bebanannya masa nak deal dengan syarikat insurans yang corrupt ni.

 

Suami mengadu sakit dada..Buat angiogram anggaran RM5 K..Pakai insurans syarikat.

 

Nak gunakan khidmat insurans peribadi..tapi tak nak cover dengan alasan…

Siapalah yang tak marah dah bayar bulan-bulan lepas tu senang-senang je kata tak dapat nak cover.

Macam-macam alasan yang diberikan, apa yang membuatkan wanita ini naik angin lagi apabila insiden ini merupakan kali kedua dia berurusan dengan syarikat insurans yang teruk itu.

Menurutnya, syarikat insurans itu seolah-oleh berdolak dalih untuk bayarkan pampasan kepada suaminya.

 

Flashback : Sign up tahun 2016, suami admitted tahun 2017 sebab ada Compressed Disc..Bila minta ‘cover’ kan suruh bayar pakai duit sendiri dulu

 

Nak claim tiba-tiba tak boleh, kononnya suspek suami dah lama sakit tulang belakang…Admitted sekali lagi tapi sakit belainan…tak nak cover dengan alasan ada kes lama. 

 

“Suami aku admitted kali ni kes jantung bukan kes tulang belakang. 2 sakit yang berbeza. Dahtu apa yang takleh cover?”

 

“Dah la korang tak nak cover, staff korang boleh pula bagi idea bangang”

 

Hari ni, aku nak tuntut hak suami aku”

Aduhaii, insurans pun dah jadi masalah dah. Bila perkara ini dah terjadi makin bertambah kebimbangan orang. Kesiannya dah lah kena tanggung bayar bulanan, claim tak dapat kos rawatan kena bayar balik. Haihh!

 

Baca : Jika Ambulans Melanggar Kenderaan Anda, Bolehkah Anda Tuntut Insurans? Ini Apa Kata Polis

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.