in

“Mayat pun nak curi ke” – Misteri! Mayat Pesakit COVID-19 Dilaporkan ‘Hilang’ Dari Kubur Di Indonesia

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Jenazah seorang pesakit COVID-19 di Nusa Tenggara Timur, Indonesia dilaporkan hilang dari kubur pada 30 Mei lalu.


Menerusi laporan Tribun Mataram, mayat itu telah dikebumikan di sebuah tanah perkuburan khas di Desa Tanjung Boleng, Mukim Komodo.

Difahamkan tanah perkuburan khas ini untuk jenazah Pesakit Dalam Pengawasan (PDP).

Pada hari pengebumiannya terdapat tiga lagi mayat yang meninggal akibat COVID-19 yang diletakkan di lokasi sama. Cuma yang menjadi tanda tanya, mayat yang lain dalam keadaan baik, bagaimana satu boleh hilang?

 

Mayat Dicuri

Setiausaha Harian Wilayah Kabupaten Manggarai Barat, Ismail Surdi berkata, pada 8 Jun lalu mereka mendakwa mayat itu telah dicuri bagaimanapun pihaknya belum dapat mengenalpasti siapa yang menggali kubur tersebut.

Sekarang ini kami sedang siasat bila dia diambil, siapa yang ambil dan di mana dia berada sekarang. Nanti hasilnya akan kami kongsikan,” – Ismail Surdi

Sebelum ini terdapat juga kes penculikan mayat pesakit COVID-19 di Hospital Stellamaris, Makassar.

Menurut laporan kira-kira 150 individu menyerbu masuk ke hospital itu dan membawa lari seorang jenazah COVID-19 dengan menggunakan tandu sejauh 500 meter.

Kumpulan itu dikatakan berjaya melanggar sekatan pihak polis dan askar. Ini kerana bilangan anggota berkuasa ketika itu lebih sedikit dari kumpulan berkenaan.

Walaubagaimanapun, wabak ini masih belum menunjukkan penurunan di negara itu, malah di beberapa daerah bilangan angka kematian masih bertambah.

Menerusi Worldometer, Indonesia telah mencatatkan bilangan kes keseluruhan positif COVID-19 sebanyak 34,316, dan jumlah kes kematian sebanyak 1,959 orang.

 

Baca:Penduduk Yang Ingkar Social Distancing Di Indonesia Dihukum Kebumikan Mayat Covid-19!

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.