in

“Macam telan kahak” – Instafamous Hafiz Mahamad Dilabel Biadap Kerana Hina Makanan Tradisi, Ambuyat

Ambuyatt5

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Adab dan budi bahasa merupakan dua perkara penting untuk diri individu jika berada di ‘tempat orang’. Kena faham sensitiviti terhadap adat serta budaya mereka.



Misalnya dari segi pemakanan, dalam agama sendiri mengajar kita untuk menghormati dan tak digalakkan untuk merendah-rendahkan makanan dan hina ‘rezeki’ itu kalau tak suka.

 

“Macam telan kahak” 

https://www.instagram.com/p/BuAwJESgIZ1/

Memang tak hairanlah Instafamous Hafiz Mahamad dikecam hebat oleh netizen kerana menganggap makanan tradisi Borneo, Ambuyat seperti menelan kahak.

Lebih teruk lagi apabila lawak berbaur hinaan itu menjadi bahan gelak orang ramai. Disebabkan itulah netizen  anggap tidak sensitif sebab ramai antara mereka ini merupakan golongan borneo.

Malah apabila wanita ini mengeluarkan balik makanan tradisi itu dari mulutnya dan membuat reaksi seolah-olah kembang tekak, ia membuatkan ramai netizen terasa.

Cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar, mungkin niatnya cuma nak bergurau tapi lain pula orang anggap.

 

Biadapnya tak hormat makanan tempat orang..Janganlah hina – Netizen

Ambuyat10
Sumber : instagram

Ambuyat Ambuyat2 Ambuyat3 Ambuyat4 Ambuyat5 Ambuyat6 Ambuyat7 Ambuyat9

Tak apalah, lepasni kalau nak berlawak kena jaga sensitiviti, kalau tak suka sekalipun diam-diam je. Harap dapatlah jadikan perkara ini sebagai pengajaran.

 

Baca : Sape percaya produk dia memang bod**, dah sah korang kena tipu..” – Instafemes Tipu Orang Ramai?

Kenatipu

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.