“Kau ni sebenarnya nak beli iphone 11 ke?” – Lelaki Merayu Minta Netizen Tolong Beli Ubat Kanser Mak, Tapi…

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Media sosial sering dijadikan medium minta bantuan sama ada untuk derma atau cari orang hilang. Ambil je kes adik Ainul Mardhiah, disebabkan pertolongan netizen di media sosial, ketumbuhan di mulutnya telah pun berjaya dibuang.

Pun begitu, tak semua yang dimuatnaik di media sosial ni kita boleh percaya 100%. Yelah, bila senang nak dapat duit ni, mesti ada golongan-golongan suka ambil kesempatan ni nak cuba nasib kan?

Baru-baru ni, seorang pengguna Twitter merayu minta netizen bantu dia beli ubat untuk ibunya yang dikatakan menghidap breast cancer tahap 4.

Memang fahamlah kalau dah harga ubat macamtu, memang sakit nak membayarnya. Lagi-lagi menurut dia, satu kotak ni hanya mampu bertahan seminggu je.

Cuma, apa yang peliknya, lepas dia tweet dekat atas ni, pengguna Twitter ni cakap yang dia hanyalah pengantara kawannya dan yang sakit sebenarnya adalah mak kawan dia.

Bukan tu je, lepas tweet dari lelaki ni tular, beberapa netizen mula mempersoalkan kesahihan maklumat yang dia bagi. Sebab ada yang cakap, penghidap breast cancer tak makan ubat ni. Pulak dahhh

Bukan setakat netizen, doktor juga mengesahkan yang ubat ni biasanya digunakan untuk pesakit lepas dorang buat pemindahan organ dan bukan untuk pesakit yang mengidap barah payudara.

Selepas kesahihan tweet ini dipersoalkan, lelaki tersebut mengatakan yang doktor menyarankan ibu kawannya ini ambil ubat tersebut untuk mengelak dari kanser merebak ke dalam badan.

Lelaki ini juga turut menyertakan bukti screenshot perbualan rakannya meminta bantuan di dalam group whatsapp.

Tapikan, bila admin perhati balik tweet dia dan gambar bukti yang dia tunjukkan, timing tak kena lah. Dia tweet benda ni pukul 1.47pm tapi whatsapp ni kawan dia bagi pukul 2.11pm. Melainkan lelaki ni ahli nujum, macam mana pulak dia boleh tahu apa yang kawan dia nak cakap kan? Husnuzon, mungkin dia tweet sehari lepas kawan dia bagi mesej.

Netizen pun memang tak percaya dan merasakan yang lelaki ni memang scammer, tapi admin sure ramai jugak yang terus willing bagi derma tanpa buat usul periksa dulu.

 

Kalau korang nak tahu, lelaki ni dah pun delete tweet dia tadi.

Korang rasa camna? Dia ni memang betul-betul nak tolong kawan dia atau dia sebenarnya scammer?

 

Baca: “Scam cara baru” – Hati-hati Dengan Taktik Baru Scammer, Hantar Surat Mahkamah

 

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Nadia Ghafar

Pendengar setia Willie Nelson