“Kantoi syabu, bini lari…” – ‘Abang Delivery’ Terpaksa Menagih Dadah Sebab Nak Tanggung 4 Anak

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:



Kisah penagih dadah yang dikongsi seorang lelaki di Twitter baru-baru ini memang lain daripada yang kita selalu dengar. Menurut peguam bernama Farhan itu, suatu ketika dulu ada satu kes di mana seorang lelaki didapati positif dadah jenis syabu.

Tapi, tanpa disangka rupa-rupanya kisah penagih itu menyentuh hati ramai netizen lepas diceritakan oleh Farhan.

 

Kerja hantar pizza, anak 4 orang…

Bukan hanya perlu menanggung perbelanjaan anak-anaknya. Lelaki itu juga terpaksa menjaga 2 orang kakaknya di rumah yang disewa.

Aku ingat lagi dulu ada satu kes urine. Kantoi syabu. Kerja delivery pizza. Anak 4 orang. No 1 dengan 2 kembar. Nak daftar darjah 1. Anak no 3 daftar tadika. Anak no 4 dijaga dua orang kakak dia. Kakak kakak dia pun dia juga yang bela. Duduk rumah sewa.

 

Bini dah lari, terpaksa hisap dadah sebab…

Sebab dia amik syabu antaranya ialah dia nak kejar trip. Delivery dari pagi sampai malam.”

Sumber: Twitter

 

Duit jamin pun pinjam Ah Long

Bayangkan nak daftar dua orang anak mendaftar sekolah serentak dengan hanya kerja sebagai delivery man. Kesiannya…

Sumber: Twitter

 

Masa buat hujahan, tiba-tiba…

Suara aku je bergema. Tiba-tiba dengar kakak kakak dia teresak-esak.”

Sumber: Twitter

 

Antara kes paling emosi, nampak pengorbanan ayah

Sumber: Twitter

 

“Tak semua penagih tu bersalah…”

Di pengakhiran tweet Farhan dia sempat berkata,

Tak semua penagih tu bersalah. Penagih pun manusia jugak. Terutama manusia yang melakukan kesilapan. Siapa kita nak menghukum diorang. Cukuplah sekadar bersyukur kita tak diduga sebegitu rupa.

 

Terima kasih Farhan atas perkongsian ini. Buat admin berfikir sejenak dan bersyukur…

Baca: Bapa 70 Tahun Sanggup Guna Simpanan Haji Untuk Jamin Anak, Perkongsian Peguam Ni Pasti Buat Korang Menangis

Rocket WOBIkuti kami untuk berita viral setiap hari:

Ditulis oleh Sue Idris

Seorang ibu. Siapa cakap anak aku tak comel siap eh!