in

“Kalau putih tapi bodoh macam kau buat apa”- Gadis Bagi Jawapan ‘WIN’ Pada Cyber Bully Yang Hina Dia Hitam

Rasanya kita dah kerap sangat dengar berkenaan isu cyber bully yang tak pernah habis malah sampai ke tahap membuatkan individu dihina berasa tertekan sehingga mengalami masalah mental.

Macam yang berlaku kepada seorang gadis ini, apabila salah seorang followers Instagramnya menghantar dm menghina warna kulitnya.

Nurul Ain  telah kongsikan hal tersebut di twitternya kerana dia merasakan individu itu agak keterlaluan.

Tapi cara ain jawab memang win!

Melihat kepada conversation antara dia dengan pengikut instagramnya itu, Ain nampak lebih berani membidas individu tersebut.

Katanya dia sudah lali dengan penghinaan pembuli siber sebelum ini yang membuatkan dia lebih berani bersuara.

Walaubagaimanapun, Ain berkata dia rasa serba salah selepas mengeluarkan ayat itu. Namun katanya individu tersebut hanya seen.

Katanya kepada Lobak Merah, tahun 2018 adalah permulaannya dia dibuli oleh seorang pengguna siber yang tak dikenali. Pengguna itu membuat akaun palsu dan meninggalkan komen yang berunsurkan ‘face shaming’.

Tak makeup hodoh, makeup pun hodoh

Pada tahun 2019 pembuli siber itu muncul sekali lagi, kali ini dia membalas IG Story Ain dengan beberapa perkataan kesat.

 

Pada masa sama Ain berharap agak mereka yang suka jadi pembuli siber ni, henti-hentikan lah perbuatan tersebut.

Rata-rata netizen cukup geram dan bengang dengan golongan yang suka menghina fizikal orang lain.

 

Kalau dia putih tapi mulut macam firaun,baik mati je

Dia bodoh tu,dia ingt smua org elok ka putih

Kesian mereka yang depress disebabkan cyber bully, min faham perasaan korang…

 

Baca: “Ni sejenis cyber bully” – Akibat Dikecam Gara-gara Soalan SPM, Wanita Ini Nekad Untuk Tutup Akaun Instagram

Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter
Sumber: Twitter