“Jangan bawa perangai buruk dari negara anda ke Malaysia”- Pelancong China Selamba ‘Berak’ Tepi Pantai Port Dickson

Sebelum ini kerap juga kita dengar pelancong dari negara China suka buat hal kalau mereka melawat ke sesebuah negara. Malah mereka dikatakan melakukan perkara tersebut tanpa segan silu di tempat umum.

Seperti yang dilaporkan dalam kejadian yang berlaku di Kota Kinabalu baru-baru ini.

 

Berak tepi pantai depan orang ramai!

Namun hujung minggu lalu, platform media sosial kecoh dengan foto menunjukkan ada kumpulan pelancong dipercayai dari negara China ‘buang air besar’ di pantai Port Dickson.

Biar betul dorang ni.

Sumber : Facebook

Macam tak ada tandas pulak untuk dorang nak lepaskan hajat besar tu.

Rata-rata netizen memang mengecam pelancong China atas kelakuan mereka yang tak senonoh, malah ramai juga yang berkongsi kejadian serupa melibatkan pelancong dari negara tersebut.

 

Kencing kat tempat wudhuk

Sumber : Facebook

 

Kencing dalam surau KLIA

Sumber : Facebook

Well rasanya kita sebagai masyarakat yang bertamadun, lebih baik bertindak ikut otak bukan ikut nafsu. Kalau nampak tegur, kalau tak makan saman jugak baru buat report.

Negara kan ada undang-undang.

Baca : Tourist China pengotor Ibu Selamba Badak Suruh Berak, Biarkan Najis Anak Bersepah Kat Depan Mall Di Sabah

 

Ditulis oleh Isa Zubir

Sejenis manusia yang sempoi, masuk air dan kuat makan. Spesis makhluk yang kalau gelak tak ingat dunia, tapi tak perlu risau sebab aku still waras lagi. Perkara paling penting dalam hidup aku - FAMILY dan KERJAYA, yang lain jatuh nombor dua.