“Darjah 2 dah pandai curi!” – Memang Sempoi Je Cara Cikgu Ni Buat ‘Siasatan’ Sampai Murid Kantoi Mencuri

Setiap guru pasti ada cabaran dan kisah masing-masing berdepan dengan anak murid mereka. Pasti ada saja kisah lucu, kisah sedih dan macam-macam lagi.

Namun, seorang guru terpaksa menjadi ‘polis’ untuk menjalankan siasatan kes kecurian dalam kelasnya. Menurut Syafaat Nasir yang berkongsi kisah itu di Twitter, hari ini ketika waktu rehat di sekolah dia telah masuk ke kelas murid darjah 2.

 

Selalu kelas senyap, tapi hari ini kelas kecoh

Biasanya, masa gua masuk, kelas tu akan senyap dan semua duduk tempat masing-masing nak belajar. Cikgu Paat garang macam singa kot. Tapi tadi, kelas kecoh gila. Ada murid yang bertengkar.”

Gambar hiasan

 

Ada murid perempuan hilang duit

Bila tanya kenapa kecoh, rupanya ada murid perempuan hilang duit. Dia tengah menangis sebab lapar tak makan duit hilang.”

Sumber: Twitter

 

Bagi duit untuk murid makan, ada 3 suspek…

 

Bila tanya suspek, semua tak mengaku…

Sumber: Twitter

 

Tanya banyak kali tak mengaku, akhirnya terciduk…

Rileks dan sempoi je cara cikgu ni siasat ketiga-tiga anak murid aka suspek tu. Tanya punya tanya akhirnya kantoi dan baru nak mengaku!

Sumber: Twitter

 

Suruh ganti balik duit kawan

 

Baca: “Mesti susah nak ngorat awek” – Ingatkan Anak Murid Sebab ‘Baby Face’, Rupanya Cikgu Sekolah Umur 22 Tahun!

Ditulis oleh Sue Idris

Seorang ibu. Siapa cakap anak aku tak comel siap eh!