in

Bayi Bawah 6 Bulan Tak Boleh Minum Air Masak, Ini Sebabnya

2Baby

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.

Bayi yang baru lahir perlukan penjagaan yang rapi, baik dari segi tempat tidur, pakaian dan makan minumnya. Untuk ibu bapa, semestinya perkara yang terbaik sahaja yang ingin diberikan kepada si kecil anda.



Tahukah anda, air masak tidak boleh diberikan kepada bayi dibawah umur 6 bulan? Untuk mengetahui sebabnya, korang boleh tengok rantaian tweet @drluqman di bawah ni.

Screenshot 2021 03 07 At 2.23.17 Pm Screenshot 2021 03 07 At 2.23.28 Pm

 

Boleh kena ‘water intoxication’

Sebenarnya bahaya kalau bagi baby minum air masak ni sebab boleh kena water intoxication. Cuba korang baca explanation doktor ni kat bawah.

Screenshot 2021 03 07 At 2.23.42 Pm

Screenshot 2021 03 07 At 2.25.59 Pm
Sumber: google image

 

Kesan sampingan air masak

Mesti korang nak tahu kan, selain water intoxication ni, apa lagi kesan sampingan kalau bagi baby bawah umur 6 bulan minum air masak kan?

Screenshot 2021 03 07 At 2.24.00 Pm

Screenshot 2021 03 07 At 2.27.08 Pm
Sumber: google image

Admin selalu dengar pasal buah pinggang baby yang belum matang sebab tu tak boleh bagi dorang minum air masak. Point yang lain tu, admin baru tahu.

 

Gejala sebab minum air masak

Selain daripada kesan yang doktor ni kongsi kat atas, ada lagi beberapa gejala lain yang boleh terjadi kalau bagi baby minum air masak.

Screenshot 2021 03 07 At 2.24.15 Pm

Screenshot 2021 03 07 At 2.28.08 Pm
Sumber: google image

Seelok-eloknya janganlah bagi baby bawah 6 bulan minum air selain susu ibu dan susu formula. Kesian dia nanti terpaksa sakit. Nanti yang susah kita juga kalau baby tak sihat kan. 

 

Baca: Jangan Letak Garam Dalam Makanan Bayi Ini 3 Sebabnya

Screenshot 2021 03 07 At 2.24.54 Pm

 

Ikuti kami di Facebook, Youtube, Twitter, and Instagram untuk berita terkini setiap hari.